Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počet Čechov, ktorí odmietajú euro, sa zvýšil takmer o polovicu

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Počet Čechov, ktorí odmietajú prijatie eura, sa od februára zvýšil takmer o polovicu. Väčšina obyvateľov ČR však prijatie eura podporuje. Vyplýva to z prieskumu z druhej polovice mája, o ktorom v utorok informovali Lidové noviny.

Vstup krajiny do eurozóny v májovom prieskume odmieta 32,7 percenta Čechov, kým v prieskume spred štyroch mesiacov bolo proti prijatiu eura 22,4 percenta. Česká republika, ktorá vstúpila do Európskej únie v roku 2004, sa vzdala cieľa prijať euro v roku 2010.

Skepticizmus týkajúci sa výhod plynúcich z jednotnej európskej meny sa zvýšil popri obavách o verejné financie v Grécku a ďalších slabších ekonomikách. Počet Čechov, ktorí sú za prijatie eura, poklesol na 54,2 percenta oproti 63,8 percenta vo februárovom prieskume. Veľa Čechov sa tiež obáva, že vstup do eurozóny by znamenal spolufinancovanie záchranného balíka. Podľa prieskumu je 81,5 percenta Čechov proti pomoci Grécku.

Eurozóna sa 1. januára 2011 rozrastie o ďalšieho člena. Stane sa ním Estónsko, ktoré tak zvýši počet krajín používajúcich spoločnú európsku menu na 17. Pobaltská krajina sa do eurozóny začlení ako piata zo skupiny krajín, o ktoré sa rozšírila EÚ v roku 2004.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu