Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Komárne odhalia súsošie Cyrila a Metoda na novom mieste

Sporné súsošie
Sporné súsošie

BRATISLAVA - Kontroverzné súsošie vierozvestcov Cyrila a Metoda dnes odhalia na novovybudovanom kruhovom objazde v juhoslovenskom Komárne.

V minulosti bola socha umiestnená na priečelí domu Matice slovenskej, proti osadeniu na inom mieste sa však postavila miestna samospráva. Tvrdila, že na inštaláciu sochy nenašli vhodné miesto. Pred odhalením diela sa očakávajú protesty viacerých aktivistov.

Súhlas mesta s premiestnením sochy sa vraj podarilo obísť tým, že dielo bude stáť na štátnom pozemku v strede kruhového objazdu.

Do Komárna, kde žije väčšina maďarsky hovoriacich obyvateľov, by mal dielo prísť odhaliť odchádzajúci premiér Robert Fico (Smer-SD). Ten sa v minulosti netajil svojím národným zameraním. Fico podporil úsilie Matice o umiestnenie súsošia v centre mesta, spoločné riešenie s primátorom mesta Tiborom Bastrnákom (Most-Híd) však nenašli.

Proti odhaleniu sochy sa už skôr postavila aj Strana maďarskej koalície, ktorá zastupuje záujmy maďarskej menšiny. Spôsob umiestnenia na kruhovom objazde označili za dehonestáciu odkazu vierozvestcov. Cyril a Metod prišli v roku 863 na územie vtedajšej Veľkej Moravy šíriť kresťanstvo a písmo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu