Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico odhalí v Komárne súsošie, podľa SMK provokuje

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý onedlho skončí vo funkcii, príde ešte pred svojím odchodom na slávnostné odhalenie sochy vierozvestcov Cyrila a Metoda v Komárne. Ako informoval Úrad vlády, má sa tak stať v nedeľu, v predvečer Sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda. Súsošie má stáť na kruhovom objazde na Námestí Kossutha.

"V rámci slávnostného podujatia vystúpi predseda vlády SR s príhovorom k účastníkom," informoval tlačový odbor.

Proti osadeniu sochy vierozvestcov sa niekoľko rokov stavala miestna samospráva. Tvrdila, že na inštaláciu súsošia, ktoré chcela v Komárne umiestniť Matica slovenská, údajne nenašli vhodné miesto. Fico podporil úsilie Matice o umiestnenie súsošia v centre mesta už dávnejšie. Spoločné riešenie s primátorom mesta Tiborom Bastrnákom (Most-Híd) však nenašli a vymenili si iba niekoľko listov. Postavenie sochy na mestskom pozemku si totiž vyžaduje súhlas samosprávy, tá miesto pre sochu slovanských vierozvestcov nemala. V minulom roku však našli v Komárne priestor pre sochu uhorského kráľa Štefana, ktorú sa pôvodne chystal odhaliť maďarský prezident László Sólyom. Vláda mu vtedy odoprela vstup na územie Slovenska.

Súhlas mesta s umiestnením sochy sa podarilo obísť tým, že dielo bude stáť na štátnom pozemku v strede kruhového objazdu. Reakciu primátora sa zatiaľ nepodarilo zistiť, proti odhaleniu sochy sa však už postavila mimoparlamentná SMK. Spôsob umiestnenia označili za dehonestáciu odkazu vierozvestcov a údajné obídenie platných zákonov za "nemiestnu provokáciu". "Spôsob umiestnenia sochy je charakteristický pre chápanie aplikovania moci odchádzajúcej vlády, pričom obchádzaním platných zákonov, realizovaním utajovaných zámerov umiestnenia sochy a aroganciou moci sa nedá vybudovať nič pozitívne, takýto proces môže byť považovaný len za nemiestnu provokáciu," uviedla v stanovisku SMK hovorkyňa strany Eva Dunajská.

Komárno už jedno súsošie sv. Cyrila a Metoda má. To sa nachádza na priečelí budovy Matice slovenskej. Okolo tohto súsošia sa viedli spory medzi mestom a Maticou. Mesto totiž bolo proti umiestneniu súsošia na miestach, ktoré navrhli matičiari, a tak ho tí umiestnili na svoju budovu. Stavebný úrad proti Domu Matice slovenskej začal pre chýbajúce stavebné povolenie správne konanie, ktoré trvalo tri a pol roka a zastavili ho až v októbri 2008. Súsošie sa tak zlegalizovalo. Premiér sa v minulosti netajil svojím národným zameraním. Známe sú napríklad jeho vyjadrenia o povzbudzovaní vlastenectva, krátko pred voľbami zasa odhalil na Bratislavskom hrade kontroverznú sochu Svätopluka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu