Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ÚPN zverejnil zoznam komunistickej rozviedky

Ústav Pamäti Národa
Ústav Pamäti Národa

BRATISLAVA - Odborníci i laická verejnosť si môžu od dneška prezrieť na internete ďalší zo zoznamov pracovníkov komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB)pôsobiacich na Slovensku v období normalizácie.

Ústav pamäti národa (ÚPN) zverejnil zoznam 196 zamestnancov elitných útvarov rozviedky, ktorí pôsobili na Slovensku i v cudzine a získavali informácie o zahraničných inštitúciách či československých emigrantoch.

Ústav, ktorý dokumentuje zločiny komunistického a fašistického režimu, postupne odkrýva informácie o štruktúre, príslušníkoch a fungovaní ŠtB.

"Rozviedka mala v podstate neobmedzený rozpočet a s výnimkou štyroch rokov celé komunistické obdobie priamo spadala pod ministerstvo vnútra, čo zdôrazňuje jej primárne postavenie," povedal Michal Mikovič zo sekcie dokumentácie ústavu. Príslušníci rozviedky dostávali podľa neho vyššie platy ako ich kolegovia z iných útvarov; obdobie strávené v cudzine sa im započítavalo dvojnásobne do dôchodku.

Členovia rozviedky získavali informácie od cudzincov či československých občanov, ktorí sa do krajiny vrátili zo súkromných alebo služobných ciest v zahraničí. "Snažili sa získať akékoľvek údaje, s ktorými sa títo dostali do styku, či už z prostredia vládnych inštitúcií, politických strán alebo z prostredia emigrantských skupín a jednotlivcov," dodal Mikovič. Podieľali tiež na výbere nových príslušníkov rozviedky, ktorí boli neskôr vysielaní do zahraničia. Adeptov vyhľadávali najmä medzi absolventmi vysokých škôl ovládajúcich cudzie jazyky.

Približne štvrtina príslušníkov rozviedky pracovala podľa Mikoviča v zahraničí. Poznamenal, že časť z nich tam pôsobila oficiálne ako zamestnanci veľvyslanectiev či ako delegáti podnikov zahraničného obchodu. Niektorí však pracovali v utajení ako údajní emigranti či utečenci. "Urobili si vlastný život súkromný, zamestnali sa, pôsobili ilegálne," doplnil Mikovič. Úlohou nelegálnych špiónov bolo podľa neho zhromažďovať informácie z prostredia československých emigrantov či v prípade vojny nahradiť legálnu rozviedku.

ÚPN postupne zverejňuje zoznamy pracovníkov či spolupracovníkov ŠtB vrátane jej štruktúry, zverejnil mená riadiacich pracovníkov ŠtB z čias normalizácie, zoznam korešpondencie komunistickej rozviedky a mená ľudí, ktorí pracovali pre rozviedky v jednotlivých krajoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu