Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

B. Sadikiho mala v 70-tych rokoch sledovať Štb

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - O Bakiho Sadikiho sa zaujímala už komunistická Štátna bezpečnosť (ŠtB), informovala dnes v Televíznych novinách TV Markíza. Albánec známy telefonátom so Štefanom Harabinom sa začal na našom území objavovať v 70-tych rokoch.

"Je podozrenie, že do Československa preváža nejaké materiály od emigrantov alebo cesty do Československa zneužíva k špekulácii," napísal o Sadikim v júni 1978 dôstojník ŠtB. Ako ďalej informuje Markíza, spis o Sadikim viedla ŠtB s krycím názvom Poštár a do akcie nasadila viacerých agentov. Tí čoskoro zistili, že Baki Sadiki financuje sieť juhoslovanských občanov, ktorí udržiavajú kontakty s emigrantmi na západe a ich rodinami v Československu.

Podľa spisu ŠtB dovážal do Československa gramofónové platne a magnetofónové pásky. "Nahraté moderné piesne kapitalistického zahraničia sú medzi mladými ľuďmi žiadané a za tieto sa aj veľa platí. Jedna platňa až 250 korún a páska až 300," píše sa podľa Markízy v spise. ŠtB po zisteniach predvolala Sadikiho na výsluch, Albánec následne zmizol. Na Slovensko sa vrátil v 80. rokoch a oženil sa. Vzápätí sa však stratil po druhýkrát, opäť pre záujem polície. Tá po ňom vyhlásila medzinárodné pátranie pre podozrenie z obchodovania s drogami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu