Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žilinský kraj sa dostal do krízového režimu

ilustračné foto
ilustračné foto

ŽILINA - Problémy samospráv pre výpadky v príjmoch z daní z fyzických osôb narastajú. Šéf Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (Smer-SD) dnes ohlásil prechod na krízový režim, kraj má problémy so zabezpečením údržby ciest či investíciami v oblasti zdravotníctva alebo sociálnych služieb. Podľa Blanára bude preto potrebná pomoc od štátu. Problémy má aj Banskobystrický kraj.

"Pre jednotlivé oblasti ako zdravotníctvo, doprava, kultúra, viažeme finančné prostriedky v už zníženom rozpočte natoľko, že ich uvoľňujeme len podľa potreby, podľa nevyhnutných žiadostí našich organizácii na havarijné stavy a na také, ktoré sú neodkladné na riešenie," poznamenal Blanár.

Kraj v minulosti vraj dostával z daní z fyzických osôb mesačne priemerne 4,5 milióna eur. V júni však z týchto dosiahol iba 550.000 eur.

Blanár sa spolieha na pomoc od štátu. Naznačil, že napríklad zvyšovanie poplatkov v domovoch sociálnych služieb by nebolo dobrým riešením. Tieto zariadenia by sa tak totiž stali dostupnými len pre majetnejších záujemcov. Obdobné by to vraj bolo i pri zvyšovaní cestovného, po ktorom by mohlo prísť k výraznému úbytku pasažierov a finančná situácia by sa tak nemusela zlepšiť.

Peniaze chýbajú aj Banskobystrickému samosprávnemu kraju. Výpadok podielových daní odhadli pracovníci úradu BBSK v tomto roku na viac ako 6,3 milióna eur a župa si preto zoberie bankový úver vo výške 5,918 milióna eur. Peniaze chcú využiť najmä na naplánované investičné akcie. Splácať úver bude župa do roku 2020.

Podľa májových informácií sa príjmy samosprávnych krajov za prvý štvrťrok medziročne znížili takmer o tretinu. Združenie miest a obcí Slovenska zasa ohlásilo približne 30-percentný pokles príjmov za prvé štyri mesiace tohto roka oproti predchádzajúcemu obdobiu. Dôvodom bol najmä pokles výberu dane z príjmu spôsobený vyššou nezamestnanosťou v čase krízy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu