Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sokolova tajná nehoda! Vydierala ho tým ŠtB?

Ján Sokol
Ján Sokol

BRATISLAVA - Ďalšia škvrna na minulosti arcibiskupa Jána Sokola! V roku 1983 mal v Seredi dopravnú nehodu, po ktorej zomrela jeho kuchárka Mária Hanzelová. Zverejnil to denník Sme. Pikantné je, že ministerstvo vnútra neeviduje o nehode žiadny záznam a médiá o nej nikdy neinformovali. Utajila túto záležitosť ŠtB, v ktorej zväzkoch Sokol figuroval ako agent?

O podrobnostiach nehody sa dnes môžeme dozvedieť len vďaka výpovediam ľudí, ktorí si na ňu pamätajú. Jedna z neterí Sokolovej kuchárky Márie Hanzelovej, ktorá pri nehode utrpela zranenia s následkom smrti, pre Sme povedala, že arcibiskup za nehodu nemohol. So svojím autom dostal na ceste šmyk a auto narazilo do stromu. Jej teta bola po nehode podľa jej slov ešte dva týždne hospitalizovaná a potom na následky nehody 16. 2. 1983 zomrela.

Otázniky vyvoláva fakt, že na ministerstve vnútra dodnes neexistuje vyšetrovací spis, ktorý by celú udalosť mohol objasniť. Pri jeho predchádzajúcej, menej závažnej nehode z roku 1973, keď sa zrazil s protiidúcim kamiónom, totiž MV SR spis vedie. Existuje podozrenie, že ŠtB Sokolovu nehodu mohla využiť na jeho získanie do svojich služieb. Podľa Ústavu pamäti národa bol od septembra 1972 evidovaný ako kandidát tajnej spolupráce. Bol ním až 17 rokov, čo je veľmi nezvyčajné, keďže kandidáti sa spravidla do troch rokov stávali agentmi, alebo ich spis uložili do archívu. Sokol sa stal agentom v júli 1989.

Samotný Sokol považuje oživovanie spomienok na jeho autonehodu za odsúdeniahodné. "Obe spomínané nehody boli riadne vyšetrené vtedajšou Verejnou bezpečnosťou," povedal hovorca arcibiskupského úradu Tibor Hajdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu