Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slovensko žiada o vydanie Sadikiho z Kosova

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Údajný boss drogového gangu Baki Sadiki, ktorému za obchod s heroínom na Slovensku hrozí 20 rokov väzenia až doživotie, sa vraj zdržiava v Kosove. Slovensko preto túto krajinu požiadalo o jeho vydanie, potvrdil hovorca ministerstva spravodlivosti Michal Jurči.

Kosovského Albánca so slovenským pasom Sadikiho obvinili na jar, v tom čase však bol v zahraničí. Muža viaceré médiá spájali s niekdajším ministrom spravodlivosti Štefanom Harabinom, obaja vzájomné kontakty odmietli.

"Požiadali sme o jeho vydanie 17. mája," povedal Jurči. Už v polovici marca generálna prokuratúra na tlačovej konferencii informovala, že vedia, kde sa Sadiki nachádza. Na otázky, či a kedy bol zadržaný, však dnes nereagovala.

Sadikiho skupina podľa skorších vyjadrení prokuratúry v rokoch 2007 až 2008 doviezla z Turecka na Slovensko 120 kilogramov heroínu a následne ho vyviezla do Európy. Polícia najskôr obvinila niektorých členov šesťčlenného medzinárodného gangu. Potom v polovici februára na základe informácií od jedného zo zadržaných obvinila aj údajného šéfa skupiny.

Sadiki, ktorého meno sa stalo známym po zverejnení údajného telefonátu z roku 1994 so súčasným predsedom Najvyššieho súdu Harabinom, so svojou rodinou žil a podnikal pod Vysokými Tatrami. Práve tam polícia ešte v septembri 2008 zadržala jednu z heroínových zásielok. Zo zaisteného desaťkilového balíka by podľa prokuratúry bolo možné vyrobiť státisíce dávok drogy v hodnote 3,35 milióna eur. Heroín pašovali ukrytý v športovej obuvi, distribuovali ho do Švajčiarska, Talianska a Nemecka.

Sadiki vraj ušiel, lebo ho niekto údajne varoval. Polícia totiž u neho v marci urobila domovú prehliadku, pri ktorej však nenašla drogy, ale zaistila materiály o jeho pohybe a kontaktoch. Sadikiho aktivity polícia vyšetrovala už v minulosti. Jeho skoršie stíhanie pre obchod s drogami zastavili v roku 2008. Podľa prokuratúry totiž nebolo možné zabezpečiť nové dôkazy, ktoré v procese žiadal Najvyšší súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu