Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanci budú pred voľbami rýchlo schvaľovať protipovodňový balík

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci dnes na mimoriadnej schôdzi posúdia balík opatrení, ktorý má pomôcť regiónom postihnutým záplavami. Zasadnutie parlamentu zvolali krátko pred sobotňajšími voľbami koaličné strany na čele so Smerom-SD.

Tie majú v pléne pohodnú väčšinu. Povodne po rekordných dažďoch zasiahli stovky obcí najmä na východe Slovenska, vyžiadali si aj viacero ľudských životov.

Záplavy sa postupne stali hlavnou témou predvolebnej kampane. Zatiaľ čo vláda sa snaží rýchlym tempom posielať ľuďom núdzovú pomoc, zo strany opozície padli obvinenia, že premiér Robert Fico (Smer-SD) povodne zneužil na lákanie voličov.

Kabinet chce, aby politické strany prišli o štvrtinu peňazí, ktoré by mali získať tento rok od štátu za hlasy v parlamentných voľbách. Ušetrená suma približne štyri milióny eur by sa potom mala použiť na opravu ciest poškodených záplavami.

Poslanci by mali odobriť aj novelu, na základe ktorej budú môcť poľnohospodári či lesohospodári poškodení povodňami získať dotáciu. Ministerstvo životného prostredia by zas malo dostať väčšie právomoci pri geologickom výskume území s vysokým rizikom zosuvov pôdy. Národná rada bude o vládnych návrhoch rokovať v zrýchlenom konaní. Očakáva sa, že koaličná väčšina ich hladko schváli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu