Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Postihnutí povodňami dostanú poukážky do konca júla

Poukážky môže očakávať 18 tisíc rodín
Poukážky môže očakávať 18 tisíc rodín (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poštové poukazy na výplatu pre obyvateľov postihnutých povodňami začala oddnes distribuovať Slovenská pošta. Podľa priebežne dodávaných údajov z Úradu vlády SR budú poštári doručovať poukážky do 31. júla. Peniaze dostanú ľudia na príslušných poštách.

"V obciach, kde sa pošta nenachádza, budú peniaze vyplácané na obecných úradoch," uviedla Mária Hromadová zo Slovenskej pošty. Dodacia lehota poštových poukazov na výplatu je do dvoch pracovných dní odo dňa ich prijatia. V prípade, ak poštový poukaz nebude možné doručiť na adresu uvedenú na poukaze, peniaze budú vyplatené adresátovi na príslušnej pošte.

Slovenská pošta v spolupráci so starostami využije obecný rozhlas, prostredníctvom ktorého budú obyvatelia upozornení, aby si v záujme čerpania pomoci overili, či nie je poukaz na ich meno uložený na pošte.

"Včasné vyzdvihnutie poukazu je dôležité aj s ohľadom na 15-dňovú odbernú lehotu, počas ktorej je možná výplata financií," prízvukuje Hromadová. Počas vyplácania poštových poukazov zabezpečila Slovenská pošta v spolupráci s Policajným zborom SR zvýšenú ochranu svojich objektov a zamestnancov. Pošta bude distribuovať poukazy na výplatu pomoci po povodniach na základe rozhodnutia Poštového regulačného úradu zadarmo.

V najbližšom čase môže poukážky očakávať 17- až 18-tisíc rodín na Slovensku, sľúbil to minister vnútra Robert Kaliňák. Najviac, tritisíc eur, dostanú v prvej fáze ľudia, ktorým povodeň zničila domy. Kaliňák predpokladá, že voda zlikvidovala 80 až 100 domov. Prostredníctvom finančných poukážok v hodnote 300 eur pomôže štát občanom, ktorí majú zatopené nebytové časti domov ako pivnice, hospodárske časti, sklady potravín a podobne.

So sumou tisíc eur môžu koncom tohto alebo začiatkom budúceho týždňa rátať rodiny, ktorým zatopilo bytové priestory a ich zariadenie, vrátane elektrospotrebičov a šatstva. Tisíc eur dostane asi tretina rodín zo zoznamu, zvyšok pôjde pre tých, ktorým zatopilo nebytové priestory. Zoznam vypracovali starostovia obcí, ide len o prvú vlnu pomoci. V druhej pošle vláda peniaze pre zvyšok rodín, ktoré sa v prvej vlne na zoznamoch nevyskytovali.

Prvotná finančná pomoc nie je súčasťou odškodnenia. To bude nasledovať po tom, čo ľudia vyčíslia škody po povodni. Financovanie pomoci je viaczdrojové. Podľa ministra Kaliňáka ide o peniaze z rezervy vlády, štátneho rozpočtu aj európskych grantov, o ktorý Slovensko požiada. Vláda vyčlenila zo svojej rezervy 25 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu