Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kabinet je pripravený odškodniť ľudí za škody z povodní

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vláda je pripravená odškodňovať ľudí za škody spôsobené povodňami. Podľa premiéra Roberta Fica má kabinet okamžite k dispozícii 25 mil. eur na náhradu škôd.

V prípade potreby by sa tento objem prostriedkov mohol ešte navýšiť. "Urobíme všetko preto, aby ľudia boli odškodnení," vyhlásil po piatkovom rokovaní so zástupcami poisťovní Robert Fico. Vláda by v sobotu mala rozhodnúť aj o mechanizme, na základe ktorého by poškodení občania mohli dostať už budúci týždeň hotovosť na nákup základných potrieb. Rovnako chce vláda budúci týždeň podať žiadosť s cieľom získať prostriedky z Európskeho fondu solidarity na náhradu škôd spôsobených predovšetkým na infraštruktúre.

Zástupcovia poisťovní premiéra na stretnutí informovali, že poisťovne sú pripravené vyplácať aj zálohové platby, v prípade, ak o to poistenci požiadajú. Podiel poistených ľudí proti škodám spôsobeným povodňami je však podľa premiéra mimoriadne nízky. Ako dodal po spoločnom stretnutí, verí, že štát spolu s poisťovňami bude dostatočne efektívny na úhradu škôd. Až 11 % z celkovej výšky vyčíslených škôd by podľa premiéra mohlo Slovensko získať z prostriedkov Európskeho fondu solidarity.

Prostriedky, ktoré je kabinet pripravený použiť na náhradu škôd, budú podľa ministra financií Jána Počiatka získané realokovaním výdavkov z jednotlivých rozpočtových rezerv, a to bez vplyvu na deficit verejných financií. "Realokujeme výdavky z rezerv, ktoré sme mali určené na rôzne účely," konštatoval Počiatek. Podľa jeho slov ide najmä o rezervu vlády, rezervu predsedu vlády, rezervu na živelné pohromy či rezervu na povodne. Ďalej chce vláda využiť rozpočtované zdroje na individuálne potreby obcí, ako aj rezervu na individuálne potreby obcí. Rovnako chce použiť výnos z lotérií ako aj ďalšie rezervné oblasti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu