Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda vyčlenila pre postihnuté obce 25 miliónov

Zaplavené Beladice
Zaplavené Beladice

BRATISLAVA - Ľudia postihnutí vodným živlom by mali získať zo štátnych rezerv milióny eur. Vláda dnes pre nich vyčlenila 25 miliónov eur. Ďalšie peniaze by malo poskytnúť ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré by malo od pondelka budúceho týždňa poskytovať do 800 eur na rodinu na nevyhnutné potreby ako stravovanie či ošatenie.

Novinárov o tom dnes informovali členovia vládneho kabinetu po mimoriadnom zasadnutí.

Rieky a potoky v uplynulých dňoch spôsobili veľké škody. Celkový rozsah zatiaľ nie je známy, len v Prešovskom kraji sa podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) škody vyšplhajú podľa prvých odhadov na zhruba 4,9 milióna eur. Záplavy pritom trápili takmer celú krajinu a zrejme si vyžiadali viacero ľudských životov.

"Toto bola naozaj (...) národná katastrofa, ktorá zasiahla veľmi silne celé Slovensko. Podľa predbežných informácií bola zasiahnutých takmer 981 obcí, to znamená (...) každá tretia - štvrtá dedina mala problém," povedal novinárom minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Na Slovensku je takmer 2900 miest a obcí. "To, čo sa dialo teraz na Slovensku, je jednoznačný výsledok nadmernej zrážkovej činnosti," pridal sa Fico.

Premiér upozornil, že veľká väčšina ľudí nebola proti povodniam poistená, pretože voda zasiahla často regióny, kde záplavy neboli pravdepodobné. Budú preto podľa neho odkázaní na pomoc štátu. O tom, kto sa k štátnej pomoc dostane, sa rozhodne po identifikácii rozsahu škôd. Fico zatiaľ nevedel priblížiť, aká suma by mohla pripadnúť na jednotlivé rodiny.

V postihnutých oblastiach zasahovalo vyše 8500 vojakov, policajtov a záchranárov záchranných zborov, ktorý obsluhujú desiatky kusov rôznej techniky. Vodu odčerpávali s takmer 900 čerpadlami. Zo vzduchu pomáhalo šesť vrtuľníkov, na zemi stovky dobrovoľných hasičov či päť tisícok nezamestnaných.

Peniaze na obnovu poškodenej infraštruktúry by chcela vláda získať aj z fondu solidarity Európskej únie. Žiadosť má podľa premiéra vypracovať vedúci Úradu vlády. Zopakoval, že štát môže získať 11 percent z celkovej sumy, ktorá bude vyčíslená ako škoda. Slovensko z fondu čerpalo napríklad po veternej smršti vo Vysokých Tatrách v roku 2004.

Fico dnes taktiež vyhlásil, že ak bude potrebné na zrýchlenie pomoci meniť zákony, mal by sa ešte zísť parlament. "Je potrebné byť pripravený na zvolanie Národnej rady, ak by bolo potrebné spružniť právne predpisy nakladania s peniazmi z rezervy vlády," povedal Fico. Parlament pritom už ukončil prácu v tomto volebnom období, pretože presne o týždeň čakajú štát voľby. Šéf Národnej rady Pavol Paška (Smer-SD) neočakáva, že by boli pre dopady povodní zrušené. "Nie, nie je ohrozená organizácia volieb," povedal novinárom Paška.

Fico tvrdil, že mimoriadna finančná pomoc neprehĺbi tohtoročný schodok verejných financií. Ten podľa skorších vyjadrení analytikov zrejme aj tak prekročí hranicu, ktorú si kabinet naplánoval v štátnom rozpočte. Opozícia zase poukazovala na to, že predseda vlády využíval peniaze zo svojej rezervy a rezervy vlády na budovanie viacúčelových ihrísk či podporu regiónov, kde vláda zasadala na svojich výjazdových rokovaniach. Namiesto toho sa vraj mohli peniaze využívať na pomoc po povodniach.

Fico výhrady odmietol a dnes naopak kritizoval najsilnejšiu opozičnú stranu SDKÚ-DS.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu