Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Záujem o dovolenky do Grécka neopadol, sú lacnejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenské cestovné kancelárie sa na dramatický pokles záujmu o dovolenky v Grécku zatiaľ nesťažujú. Niektoré pripúšťajú, že sa zájazdy do Grécka predávajú v o niečo menšom počte než vlani, nepripisujú to však len obavám zo štrajkov a násilných demonštrácií.

Vyplýva to z ankety. Klientov sa navyše cestovné kancelárie snažia nalákať aj na nižšie ceny. Vlna nepokojov zasiahla najmä Atény, kde sa demonštranti na čele s odborármi búrili proti úsporným opatreniam vlády. Grécko musí šetriť, aby mohlo čerpať záchrannú finančnú pôžičku od štátov eurozóny a Medzinárodného menového fondu, ktorá mu má pomôcť zvládnuť dlhovú krízu. Od februára prebehlo v krajine tiež niekoľko generálnych štrajkov.

Slovenské cestovné kancelárie sa snažia klientov ubezpečovať, že na ostrovoch, kam smeruje väčšina dovolenkárov, je na rozdiel od Atén situácia úplne pokojná a bez štrajkov. Pripúšťajú však, že zákazníci si overujú, čo sa v Grécku aktuálne deje. Odrádzajú ich aj komplikácie v leteckej doprave po výbuchu islandskej sopky.

"Čo sa týka záujmu klientov a stavu predaja, sme na úrovni vlaňajška. Ani pod vplyvom udalosti v Grécku sa správanie našich klientov nezmenilo, nezaznamenali sme žiadne storná už kúpených pobytov do Grécka," uviedla riaditeľka marketingu najväčšej cestovnej kancelárie na Slovensku Satur Mária Gallová.

Ďalšie "cestovky" však miere zníženie záujmu zaevidovali. "Je tam mierny pokles, ale nie až taký dramatický. Skôr ide o to, že ľudia dobre nevedia, že na ostrovoch sa naozaj nič nedeje," tvrdil obchodný riaditeľ Firotouru Marcel Siekel. Pokles v porovnaní s minulým rokom odhadol na desať percent.

Grécko bolo vlani podľa údajov Štatistického úradu druhým najobľúbenejším cieľom slovenských dovolenkárov po Chorvátsku, v rámci organizovanej turistiky tam vycestovalo takmer 80.000 ľudí.

Riaditeľ cestovnej kancelárie Koala Tours Oliver Kluch poznamenal, že kríza môže paradoxne mať na grécke dovolenky pozitívny dopad, keďže vznikol tlak na znižovanie cien a atraktívnejšie podmienky. Základné ceny zájazdov podľa Viery Ložekovej z cestovnej kancelárie Aeolus, ktorá sa špecializuje na Grécko, klesli o desať až 15 percent. Aj zástupca Firotouru potvrdil, že na Grécko dávali väčšie zľavy ako na v súčasnosti populárne cesty do Turecka či Egypta.

Turizmus je pre Grécko kľúčovým odvetvím. Tamojšia ekonomika podľa agentúry Reuters závisí od turistiky takmer pätinou a každý piaty obyvateľ pracuje v cestovnom ruchu. Šéf hotelovej federácie Hellenic Hotel Federation Andreas Andreadis v polovici mája odhadol, že príjmy Grécka z turistiky klesnú o sedem až deväť percent. Dôvodom sú najmä nižšie ceny dovoleniek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu