Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Interrupcií vlani najmenej od roku 1958

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Počet umelých prerušení tehotenstva klesol vlani na druhú najnižšiu úroveň od začiatku sledovania pred viac ako päťdesiatimi rokmi. V minulom roku zaznamenali štatistici 13.240 interrupcií, menej ich bolo len v roku 1958, a to 12.383.

Novinárov o tom dnes informovali predstavitelia Štatistického úradu. Potvrdili zároveň už skôr zverejnené informácie, že vlani sa narodilo 61.217 živých detí, čo bolo najviac za posledných 14 rokov.

"Umelá potratovosť kontinuálne klesá," povedala Zuzana Podmanická z odboru štatistiky obyvateľstva. Tempo poklesu sa však podľa nej spomalilo. Kým napríklad medzi rokmi 2002 a 2003 sa ich počet znížil o viac než 900, v minulom roku bolo o 154 umelých prerušení tehotenstva menej než predvlani. K pomalšiemu klesaniu prispievajú viac zákrokov zo zdravotných dôvodov.

Napriek dlhšie trvajúcemu poklesu interrupcií, keď napríklad v roku 1988 ich bolo až 51.000, v minulosti opakovane zaznievali aj požiadavky na zákaz umelých prerušení tehotenstva. V roku 2007 spustilo združenie Centrum pre bioetickú reformu spornú bilbordovú kampaň s vyobrazením plodu po interrupčnom zákroku. Kritici zákazu umelých prerušení tehotenstva však namietali, že ak by neboli povolené, viedlo by to k ohrozeniu žien, keďže potraty by sa vykonávali nelegálne a neodborne.

Zvýšený počet narodených detí odborníci už dlhšie zdôvodňujú takzvanými odloženými pôrodmi. Očakávajú, že časom začne novorodencov opäť ubúdať. Jednou z príčin je výrazný pokles pôrodnosti v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch minulého storočia, čo sa prejaví tým, že do dospelého veku sa bude dostávať čoraz menej ľudí, a tým sa zároveň zúži okruh potenciálnych rodičov.

Štatistici taktiež zachytili nárast počtu narodených detí mimo manželstva. Vlani bolo takýchto prípadov viac než 19.000, napríklad v roku 2001 len zhruba 10.100. Rozvodovosť sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi výraznejšie nezmenila. Na sto uzavretých manželstiev pripadlo v prepočte zhruba 48 rozvodov, pričom menej ako 40 ukončených manželstiev v pomere k stovke sobášov zachytili štatistiky od roku 2001 len v roku 2004. Celkovo si vlani novomanželia povedali svoje "áno" približne 26.360 krát, o rok skôr bolo sobášov takmer o 2000 viac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu