Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ústavný súd bude v utorok pojednávať o interrupciách

Potraty sú stále kontroverznou témou.
Potraty sú stále kontroverznou témou.

BRATISLAVA - Potraty sa budú zrejme na Slovensku vykonávať tak ako doteraz! Väčšina ústavných sudcov totiž údajne nepodporí návrh na zmenu. Po rozhodnutí Ústavného súdu, ktoré by malo padnúť už budúci týždeň, tak pravdepodobne bude možné na Slovensku naďalej vykonávať potraty do 12. týždňa tehotenstva a v prípade genetických porúch plodu až do 24. týždňa.

Informácie poskytli zdroje z prostredia justície blízke Ústavnému súdu. Konečnému verdiktu bude ešte predchádzať verejné pojednávanie, ktoré je naplánované na utorok o 10:00 za účasti navrhovateľa Daniela Lipšica a ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča, čo pre Bleskovky.sk potvrdila riaditeľka kancelárie predsedníčky Ústavného súdu Ľubica Mackovičová.

Slovensko si tento rok pripomenulo 50. výročie legalizácie umelého prerušenia tehotenstva. Pri tejto príležitosti sa zostrila diskusia medzi odporcami a obhajcami legalizácie potratov. Rozruch vzbudila najmä kontroverzná billboardová kampaň s fotografiami plodu zabitého pri umelom potrate, ktorá skončila 30. septembra. Kampaň, ktorá rozdelila Slovensko na dva tábory, ostro odmietla Spoločnosť pre plánované rodičovstvo a Rada pre reklamu ju vyhlásila za neetickú.

Objavili sa aj názory, že plod zobrazený na billboardoch je starší ako dvanásť týždňov a že videozáznam s uskutočnením interrupcie nezodpovedá reálnym podmienkam pri takomto zákroku.


Jana Tutková o autenticite kampane:





Iniciátorka kampane Jana Tutková sa ešte počas jej trvania v tejto súvislosti pre Bleskovky.sk vyjadrila, že obrázok zodpovedá jedenásťtýždňovému plodu, čo jej potvrdilo viacero ďalších odborníkov. Videozáznam je podľa nej autentický a pochádza z niektorej európskej kliniky, kde je interrupcia legálna. „Kto bude tento obrázok a záznam spochybňovať, sme pripravení sa s ním súdiť,“ povedala vtedy Tutková.


Hovorca KBS Jozef Kováčik o drastickosti kampane:





Na drastickosť vizualizácie kampane zareagoval aj hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik, ktorý si myslí, že to bol umelo vyvolaný problém, keďže išlo o interrupcie. „Je dôležité, aby mal Ústavný súd pri svojom rozhodovaní všetky informácie.“ Kováčik vyzval na serióznu verejnú diskusiu. Pripúšťa, že aj keby bolo rozhodnutie súdu negatívne, pre cirkev je vždy len ľudským rozhodnutím. „Otázky ľudského života nemožno ponechať len tak nejakému demokratickému rozhodnutiu väčšiny, pretože ide o základné otázky života a kultúry života,“ dodal Kováčik.


Jozef Kováčik o rozhodovaní Ústavného súdu:


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu