Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Adamčo sa voči doživotiu bráni aj námietkou zaujatosti

Údajná zločinecká skupina Branislava Adamča a spol. Zobraziť galériu (3)
Údajná zločinecká skupina Branislava Adamča a spol. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Údajný šéf jednej z mafiánskych skupín na východe Slovenska Branislav Adamčo sa dnes voči hrozbe doživotného väzenia, o ktorom má v týchto dňoch definitívne rozhodnúť Najvyšší súd, bránil aj námietkou zaujatosti.

Podľa neho je senát bývalého predsedu Najvyššieho súdu Milana Karabína zaujatý. Rozsudok pritom mohol padnúť už pred mesiacom, vtedy však pojednávanie zmarili dvaja advokáti.

Pôvodne chcel Najvyšší súd o odvolaniach Adamča a jeho skupiny voči trestom v celkovom súčte 109 rokov rozhodnúť v polovici apríla. Vtedy však neprišli všetci obžalovaní ani dvaja advokáti. Až na súde vyšlo najavo, že svojich klientov nemôžu zastupovať, lebo majú pozastavenú činnosť. Jeden z nich je dokonca trestne stíhaný pre to, že údajne zariadil zmenu výpovede jedného z dôležitých svedkov proti Adamčovi.

Problémy sprevádzali aj dnešné pojednávanie, na ktoré neprišli dvaja z ôsmich obžalovaných. Senát sa však rozhodol, že ich odvolania prejedná neskôr. Odloženie procesu na iný termín potom žiadal Adamčov advokát Milan Kuzma. Podľa neho totiž predseda senátu Karabín, ktorý sa prípadu ujal len pred niekoľkými dňami, nemohol stihnúť naštudovanie spisu. "Obsahuje niekoľko desať tisíc strán," uviedol Kuzma. Karabín nahradil bývalého predsedu senátu Jozefa Kanderu, ktorý sa v apríli vzdal sudcovskej funkcie.

Adamčo tiež označil senát za zaujatý, lebo pred verejnosťou neprečítali celé jeho odvolanie v rozsahu 140 strán, a vraj tak zamlčali podstatné argumenty. "Členovia senátu nepoznajú obsah odvolania," tvrdil. Za zaujatý Adamčo označil aj Špeciálny súd, ktorý bol zrušený ako protiústavný. Podľa neho súd, ktorý mu vlani vo februári uložil doživotie, nevypočul dôležitých svedkov, lebo sa ponáhľal s jeho odsúdením. Najvyšší súd však námietky zamietol, lebo sa týkali postupu súdu, ktorý si súd určuje sám.

Pojednávanie bude pokračovať v utorok. Ak by sa opäť odkladalo, hrozí, že sa z väzby dostanú dve Adamčove údajné "pravé ruky". Začiatkom júla totiž vyprší lehota pre Nikolu Pajdiča, odsúdenému na 23 rokov a Jozefovi Baloghovi, ktorý dostal trest 22 rokov. Adamčo by sa z väzenia nedostal, od konca roku 2008 si totiž odpykáva 15-ročný trest za vraždu horehronského podnikateľa Mariana Karcela z roku 2000.

Špeciálny súd vlani konštatoval, že Adamčo a jeho známi tvorili zločineckú skupinu, ktorá má na svedomí vraždu, vydieranie, žiadanie výpalného i podpálenie dvoch erotických salónov. Obžalovaní tvrdia, že neboli žiadnou zločineckou skupinou a stretávali sa len ako kamaráti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu