Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kauzu Adamča znova odročili, obhajca je PN

Branislav Adamčo
Branislav Adamčo (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Pre neprítomnosť dvoch obhajcov dnes senát Najvyššieho súdu SR nemohol rozhodovať o odvolaniach v kauze údajnej zločineckej skupiny z východného Slovenska, ktorú viedol Branislav A. Na prvostupňovom súde v prípade padol jeden doživotný trest a dovedna viac ako 100 rokov väzenia. Verejné zasadnutie odročili na 10. mája.

Na verejné zasadnutie Najvyššieho súdu SR neprišiel obhajca šiestich obžalovaných Milan Kuzma, ktorý je práceneschopný – súd o tom informoval v piatok. Rovnako v piatok sa senát dozvedel, že aj náhradný obhajca u viacerých obžalovaných Milan Kendereš má pozastavený výkon advokácie, a to už od apríla minulého roka.

„Asi budeme musieť robiť to, že budeme kontrolovať aj to, či advokáti v tejto veci sú ešte advokáti," konštatoval predseda senátu a upozornil, že pred piatkom s nimi Kendereš viackrát komunikoval, akoby bol obhajca. „Považujem to za hrubú neúctu a neslušnosť zo strany toho advokáta," uviedol prokurátor Špeciálnej prokuratúry. Branislav Adamčo požiadal na zasadnutí o slovo a obhajoby sa zastal. Tvrdil, že nechce „naťahovať“ konanie a nemôže za to, že jeden obhajca ochorie a druhému pozastavia výkon funkcie.

Aj ďalší obhajca, ktorý zastupoval obžalovaného Jozefa Baloga má pozastavený výkon funkcie, ale ten to súdu oznámil. Na súde bola len trojica obžalovaných Branislav Adamčo, Nikola Pajdič a Jozef Balog, ktorých predviedla eskorta. Branislavovi Adamčovi bývalý Špeciálny súd 24. februára 2009 neprávoplatne vymeral doživotný trest. Výnimočné tresty vtedy dostali aj Nikola Pajdič - 23 rokov a Jozef Balog - 22 rokov.

Ďalší členovia dostali neprávoplatne tresty v rozmedzí od osem do 20 rokov, podmienečné tresty dostali Peter T. a Július P. Niektorí obžalovaní, ktorí sa odvolali proti nižším trestom, sa z verejného zasadnutia ospravedlnili a dali súhlas na konanie v ich neprítomnosti. Prvostupňový súd členov zločineckej skupiny odsúdil za deväť trestných skutkov, ktorých sa údajne dopustili v rokoch 2003 až 2004, za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, krádeže, ublíženie na zdraví, vydieranie, hrubý nátlak, poškodzovanie cudzej veci, všeobecné ohrozenie, nedovolené ozbrojovanie, podplácanie aj vraždu Arpáda Nistora.

Branislav Adamčo, Nikola Pajdič, Jozef Balog sa odvolali na mieste, ďalší odsúdení podali odvolanie neskôr. Svoje rozhodnutie vtedy senát odôvodnil tým, že bolo jasne dokázané, že išlo o organizovanú skupinu, na čele ktorej stal Branislav Adamčo, zástupcom bol Nikola Pajdič. Cieľom skupiny bolo podľa neho získať finančné výhody.

"Terorizovali ste okolie, ľudia sa vás báli,“ poznamenal sudca vo februári 2009. Podľa súdu takéto osoby sú nebezpečné pre spoločnosť - a je potrebné ich izolovať. Sudca poukázal na výnimočný intelekt hlavy gangu Branislava A. a upozornil, že v jeho prípade práve táto prednosť je veľmi nebezpečná.

"Máte IQ 129, ešte dva stupne a môžete sa dostať do Mensy. Vaša inteligencia je ako ostrý nôž.“ Predseda senátu ŠS dodal, že tak, ako má Branislav Adamčo vysokú inteligenciu, chýba mu emočné vnímanie. "Súd sa zhodol, že resocializácia v tomto prípade je nemožná,“ skonštatoval vtedy. Udelenie vysokých trestov pre svojich klientov okomentoval jeden z obhajcov ako extrém, ktorý v slovenskom súdnictve nemá obdobu.

"Ak vylúčime doživotie, tak je to spolu vyše sto rokov,“ povedal po vynesení prvostupňového rozsudku. Arpáda Nistora podľa obžaloby 19. mája 2004 uniesli zo záložne vo Veľkých Kapušanoch, spútaného a zabaleného do plachty ho odviezli do maštale Roľníckeho družstva v obci Stretava v Michalovskom okrese.

Podľa prokuratúry ho Branislav Adamčo brutálnym spôsobom zaškrtil ťažným lanom. Keď bol mŕtvy, vyzliekli ho a hodili do vopred vykopanej jamy. Branislav Adamčo už je v jednom prípade právoplatne odsúdený. Banskobystrický súd ho odsúdil na 24 rokov za vraždu Mariána Karcela, svedka v prípade údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka Branislav Adamčo sa odvolal a Najvyšší súd SR mu trest znížil na 15 rokov.

Traja členovia skupiny budú v máji čeliť obžalobe aj v ďalšom prípade, ktorý je mediálne známy - ide o dvojnásobnú vraždu ženy a dieťaťa v Moste pri Bratislave. Senát Okresného súdu Bratislava 1 ho však 2. marca nemohol otvoriť, lebo na pojednávanie sa nedostavil obhajca trojice obžalovaných. Súd mu predvolanie doručoval samostatne aj v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR, ale podarilo sa jej to až po zákonnej lehote.

Podľa vyšetrovateľov obeťou mal v tomto prípade byť bývalý policajt Juraj G., ktorého vraždu si údajne objednal Karol M. z Prievidze. Zločinecká skupina však zavraždila priateľku Juraja G. aj 10-ročného syna Juraja G., ktorí sa viezli v jeho aute. Členovia gangu začali na dvoch autách prenasledovať modrý Volkswagen Passat, na ktorom zvyčajne jazdil expolicajt.

Branislav Adamčo údajne začal po aute zo zadného sedadla strieľať zo samopalu. Následne Passat havaroval. Podľa obžaloby Branislav Adamčo vystúpil a všimol si, že v aute nesedí Juraj G., ale žena s dieťaťom. Napriek tomu prišiel k vozidlu a ťažko zraneného chlapca zastrelil.

Branislav Adamčo si vypočul 18. marca jeden definitívne oslobodzujúci rozsudok, a to v prípade vraždy Alberta Sisáka z roku 1999. Krajský súd v Košiciach zamietol odvolanie prokurátora proti rozsudku Okresného súdu Košice 1 zo septembra 2009, ktorý oslobodil Branislava Adamča a jeho údajného komplica Júliusa K. (43). Podľa okresného súdu "nebolo dokázané, že spáchali skutok“. Vražda údajne bola dôsledkom sporov v zemplínskom podsvetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu