Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Najvyšší súd rozhodne o doživotí pre Adamča

Branislav Adamčo
Branislav Adamčo (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR (NS SR) začne v pondelok rozhodovať o odvolaniach proti doživotnému trestu uloženému údajnému šéfovi zločineckej skupiny z východného Slovenska Branislavovi A. a odsúdeniu ďalších členov skupiny, ktorým bývalý Špeciálny súd 24. februára minulého roka vymeral dovedna viac ako 100 rokov väzenia.

Výnimočné tresty vtedy neprávoplatne dostali aj Nikola P. - 23 rokov a Jozef B. - 22 rokov. Ďalší členovia dostali neprávoplatne tresty v rozmedzí od osem do 20 rokov, podmienečné tresty dostali Peter T. a Július P.

Prvostupňový súd členov zločineckej skupiny odsúdil za deväť trestných skutkov, ktorých sa údajne dopustili v rokoch 2003 až 2004, za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, krádeže, ublíženie na zdraví, vydieranie, hrubý nátlak, poškodzovanie cudzej veci, všeobecné ohrozenie, nedovolené ozbrojovanie, podplácanie aj vraždu Arpáda Nistora. Branislav Adamčo, Nikola P., Jozef B. sa odvolali na mieste, ďalší odsúdení podali odvolanie neskôr.

Svoje rozhodnutie vtedy senát odôvodnil tým, že bolo jasne dokázané, že išlo o organizovanú skupinu, na čele ktorej stal Branislav Adamčo, zástupcom bol Nikola P. Cieľom skupiny bolo podľa neho získať finančné výhody. "Terorizovali ste okolie, ľudia sa vás báli,“ poznamenal sudca vo februári 2009. Podľa súdu takéto osoby sú nebezpečné pre spoločnosť - a je potrebné ich izolovať. Sudca poukázal na výnimočný intelekt hlavy gangu Branislava Adamča a upozornil, že v jeho prípade práve táto prednosť je veľmi nebezpečná. "Máte IQ 129, ešte dva stupne a môžete sa dostať do Mensy. Vaša inteligencia je ako ostrý nôž.“ Predseda senátu ŠS dodal, že tak, ako má Branislav Adamčo vysokú inteligenciu, chýba mu emočné vnímanie. "Súd sa zhodol, že resocializácia v tomto prípade je nemožná,“ skonštatoval vtedy.

ŠS nespochybnil ani vierohodnosť svedkov, nevylúčil, že svedkovia, v prípadoch ako je tento, mohli pre vlastný prospech zámerne krivo vypovedať. No ako predseda trestného senátu dodal, nie je to tento prípad. Sudca poukázal na to, že svedkovia boli podrobení výsluchom pod dohľadom odborníkov, ktorí vylúčili, že by si vymýšľali.

Udelenie vysokých trestov pre svojich klientov okomentoval jeden z obhajcov ako extrém, ktorý v slovenskom súdnictve nemá obdobu. "Ak vylúčime doživotie, tak je to spolu vyše sto rokov,“ povedal po vynesení prvostupňového rozsudku.

Arpáda Nistora podľa obžaloby 19. mája 2004 uniesli zo záložne vo Veľkých Kapušanoch, spútaného a zabaleného do plachty ho odviezli do maštale Roľníckeho družstva v obci Stretava v Michalovskom okrese. Podľa prokuratúry ho Branislav Adamčo brutálnym spôsobom zaškrtil ťažným lanom. Keď bol mŕtvy, vyzliekli ho a hodili do vopred vykopanej jamy.

Branislav Adamčo už je v jednom prípade právoplatne odsúdený. Banskobystrický súd ho odsúdil na 24 rokov za vraždu Mariána Karcela, svedka v prípade údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Č. Branislav Adamčo sa odvolal a Najvyšší súd SR mu trest znížil na 15 rokov.

Traja členovia skupiny budú v máji čeliť obžalobe aj v ďalšom prípade, ktorý je mediálne známy - ide o dvojnásobnú vraždu ženy a dieťaťa v Moste pri Bratislave. Senát Okresného súdu Bratislava 1 ho však 2. marca nemohol otvoriť, lebo na pojednávanie sa nedostavil obhajca trojice obžalovaných. Súd mu predvolanie doručoval samostatne aj v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR, ale podarilo sa jej to až po zákonnej lehote. V prípade mala byť podľa vyšetrovateľov iná obeť. Karol M. z Prievidze si podľa nich objednal vraždu bývalého policajta Juraja G. Zločinecká skupina však zavraždila priateľku Juraja G. aj 10-ročného chlapca (syna Juraja G.), ktorí sa viezli v aute Juraja G. Celý incident sa odohral vo večerných hodinách. Členovia gangu začali na dvoch autách prenasledovať modrý Volkswagen Passat, na ktorom zvyčajne jazdil expolicajt. Branislav Adamčo údajne začal po aute zo zadného sedadla strieľať zo samopalu. Následne Passat havaroval. Podľa obžaloby Branislav Adamčo vystúpil a všimol si, že v aute nesedí Juraj G., ale žena s dieťaťom. Napriek tomu prišiel k vozidlu a ťažko zraneného chlapca zastrelil.

Branislav Adamčo si vypočul 18. marca jeden definitívne oslobodzujúci rozsudok, a to v prípade vraždy Alberta Sisáka z roku 1999. Krajský súd v Košiciach zamietol odvolanie prokurátora proti rozsudku Okresného súdu Košice 1 zo septembra 2009, ktorý oslobodil Branislava Adamča a jeho údajného komplica Júliusa K. (43). Podľa okresného súdu "nebolo dokázané, že spáchali skutok“. Spochybnil pritom svedectvá niekdajších spoločníkov Branislava Adamča, na ktorých bola obžaloba postavená. V nej sa uvádzalo, že Sisáka zastrelil Július K. jednou ranou z guľovnice v júni 1999 na parkovisku za hotelom Olympia na Zemplínskej šírave. Von z diskotéky Sisáka podľa prokuratúry vylákal Branislav Adamčo. Vražda mala byť dôsledkom sporov v zemplínskom podsvetí. Predseda odvolacieho senátu povedal, že obžaloba sa opierala len o domnienky. Osobitne poukázal na to, že z dokazovania nevyplynuli žiadne nepochybné fakty o vražednej zbrani. Podľa krajského súdu pre množstvo pochybností v prípade nebolo možné postupovať inak, než obžalovaných oslobodiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu