Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Matulovi vrahovia: Spolu 47 rokov!

Kristián Ružič, vrah právnika Matulu.
Kristián Ružič, vrah právnika Matulu.

BRATISLAVA - Je koniec! Po nekonečných ôsmich rokoch je chladnokrvná vražda komerčného právnika Jozefa Matulu z februára '97 konečne definitívne uzavretá. Štvorica, ktorá brutálnu vraždu právnika zorganizovala a zrealizovala, síce unikla výnimočným trestom, včerajší - v poradí už piaty verdikt súdu - však bol dosiaľ najprísnejší!

Odvolací senát Najvyššieho súdu po ôsmich rokoch definitívne uzavrel kauzu vraždy komerčného právnika Jozefa Matulu. Jeho vrahovia dostali spolu 47 rokov. Najviac, 15 rokov, si odsedí organizátor vraždy Milan Mesároš (32). Jeho pravá ruka - Štefan Mészárosz (28) - ktorý zabezpečil nájomného vraha a podieľal sa aj na následnej príprave, dostal 13 rokov. Samotný vrah Kristián Ružič (26), ktorý vraždil za 100-tisíc korún, si posedí v base 14 rokov. Posledný zo štvorice Ľudovít Takáč (29), ktorý bol v celom prípade len akýmsi poslíčkom a sprostredkovateľom, dostal najmenej, len 5 rokov.

Štyria obžalovaní, ktorí vďaka rôznym obštrukciám, námietkam a kľučkám naťahovali celú kauzu takmer 8 rokov a podarilo sa im dosiahnuť zrušenie štyroch rozsudkov, sa ani včera v súdnej sieni neobjavili. Dvaja z vlastnej vôle, ďalší dvaja pre údajnú "chorobu". Ich posledný zúfalý pokus oddialiť definitívny verdikt im však včera nevyšiel.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR si včera so slzami v očiach vypočula aj matka zavraždeného Jozefa Matulu. Dlhých osem rokov chodila z jedného pojednávania na druhé a trpezlivo čakala, kedy vrahov jej syna definitívne odsúdia. Stalo sa. Úľava však neprišla. "Pre nás ako rodičov to bolo hrozné. Kto to nezažil, nevie to pochopiť. Pre nás vlastne život neexistuje žiadny, pretože sme stratili to najdrahšie, čo sme mali. Dennodenne plačem, neviem sa s tým zmieriť," povedala po vypočutí rozsudku Matulova matka. Odsúdení sú jej zároveň povinní uhradiť 36-tisíc korún.

Ako skonštatoval predseda senátu Štefan Michálik pri zdôvodnení dnešného trestu, prvostupňový súd vykonal všetky potrebné dôkazy, nesprávne však kvalifikoval skutky. Podľa Najvyššieho súdu totiž išlo jednoznačne o nájomnú vraždu, čo si vyžaduje aj prísnejšiu kvalifikáciu. "Ide o závažný, nebezpečný trestný čin, ktorý je aj nutné prísne potrestať," skonštatoval Michálik. Preto trom obžalovaným, ktorých miera na vražde bola vysoká, zvýšil tresty. Právnik Matula bol zastrelený v roku 1997 za bieleho dňa pred svojím vlastným domom.

Komerčnému právnikovi Jozefovi Matulovi sa stal osudným pondelok 10. februára 1997. Keď po deviatej predpoludním vyšiel z domu na Jungmannovej ulici v bratislavskej Petržalke, pristúpil k nemu mladý muž ozbrojený pištoľou. Kým Matula stihol zareagovať, vytiahnuť svoju zbraň, ktorú stále nosil so sebou, útočník ho tromi výstrelmi zo vzdialenosti asi dvoch metrov chladnokrvne zastrelil. Podľa odborníkov išlo o amatéra, o čom svedčí aj to, že vrah ďaleko neušiel a už po niekoľkých minútach ho polícia zadržala. Konečný rozsudok však padol až po ôsmich rokoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu