Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Škola ju vyhodila za erotické foto, teraz jej doplatí 32 tisíc

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA – Bratislavská stavebná priemyslovka by mala zaplatiť 32 652,70 € ako náhradu mzdy učiteľke, ktorú v minulosti prepustili po tom, ako sa jej erotické fotky objavili na internete.

Rozhodol o tom dnes Okresný súd Bratislava II., pričom už vo februári učiteľka právoplatne vyhrala spor na krajskom súde o určenie neplatnosti okamžitého skončenia jej pracovného pomeru, ktorý podľa súdu stále trvá. Voči verdiktu o náhrade ušlej mzdy sa škola podľa je právneho zástupcu Jána Čarnogurského staršieho odvolá, riaditeľ školy verdikt prijal emotívne. „Asi to budeme musieť spraviť tak, že budeme musieť ísť pred budovu súdu a vyjadriť protest proti takémuto správaniu, lebo odporkyňa pracovala, pracovala skoro celú dobu, pani sudkyňa čo si dovoľuje voči právu, to je neskutočné," povedal.

Obhajca školy žiadal súd, aby priznal len náhradu mzdy učiteľky za deväť mesiacov, čo v čase jej prepustenia ustanovoval zákon ako minimálnu dobu náhrady, na ktorú má v prípade neprávoplatného prepustenia z práce nárok. Sudkyňa však učiteľke priznala nárok na celú sumu ušlej mzdy, odkedy vyzvala školu, že s výpoveďou nesúhlasí, teda od 28. augusta 2003 až do právoplatného rozhodnutia o neplatnosti skončenia pracovného pomeru - do 11. februára 2010. Podľa súdneho výpočtu učiteľka zarábala mesačne 420, 295 €. Sudkyňa jej priznala aj nárok na súdne trovy, naopak, škola musí zaplatiť súdny poplatok takmer dvetisíc eur. Obhajca školy sa snažil poukázať na morálnu stránku veci. Podľa neho mala učiteľka fotky aj v kabinete, čo mohli vidieť žiaci. Učiteľka po prepustení zo školy bola istý čas nezamestnaná, ale potom sa zamestnala, resp. pracovala na živnosť, nie však vo svojom vyštudovanom odbore. Zo svojej súčasnej práce už dala výpoveď, aby mohla od 1. júna nastúpiť opäť do školy. Čarnogurský ju dnes vyzval, aby nastúpila okamžite.

Učiteľka vo februári vyhrala so Strednou priemyselnou školou Stavebnou na Drieňovej ulici v Bratislave spor o neplatnosti výpovede, ktorú dostala v roku 2003 v súvislosti s tým, že na internete sa objavili jej erotické fotografie. Tie bez vedomia učiteľky na web umiestnil jej manžel. Škola ju vyzvala, aby fotografie z internetu odstránila, čo neurobila. Súd v prvotnom spore neposudzoval morálnu stránku sporu. Škola dala učiteľke výpoveď neskoro, mala tak urobiť do mesiaca od zistenia dôvodu, pre ktorý sa tak rozhodla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu