Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ministerská úradníčka v dotačnom podvode za 2,5 milióna

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

ŽILINA - Polícia navrhla obžalovať bývalú pracovníčku ministerstva pôdohospodárstva a troch mužov zo Žilinského kraja, ktorí podľa nej v uplynulých rokoch podvodom čerpali poľnohospodárske dotácie vo výške 2,5 milióna eur. Pokiaľ sa ich vina preukáže pred súdom, môžu vo väzení stráviť osem až dvanásť rokov. Novinárom to dnes povedali zástupcovia krajského riaditeľstva polície v Žiline.

Údajní previnilci podľa polície žiadali o dotácie napríklad na fiktívny chov dobytka, oviec, ošípaných alebo poľnohospodársku mechanizáciu. Mali pritom uľahčený prístup k dotáciám, lebo obvinená žena sa podieľala na prerozdeľovaní finančných prostriedkov. Pri čerpaní dotácií si pomáhali aj falošnými dokumentmi.

"Páchatelia nasimulovali podmienky na svoju firmu, že spĺňajú podmienky na získavanie dotácií. Keďže páchateľka pôsobila na pozícii, kde mala možnosť rozdeľovať dotácie, tak radila svojim spoločníkom, ako to majú upraviť a aj sama sa podieľala na upravovaní rôznych dokumentov a potom to rozdelila pre nich a v podstate aj pre seba," poznamenal zástupca riaditeľa Úradu justičnej a kriminálnej polície žilinského krajského policajného riaditeľstva Pavol Michalík.

Podvodu sa obvinená štvorica vraj dopustila v rokoch 2001 až 2005, zamerala sa na región Kysúc a okolie Žiliny. Podľa polície sa nepreukázalo, že by sa do podvodu zaplietli i zástupcovia vtedajšieho vedenia ministerstva pôdohospodárstva. "Žena bola riaditeľkou regionálneho odboru ministerstva pôdohospodárstva v Čadci. Bolo to jej sólo konanie z hľadiska funkcie na ministerstve pôdohospodárstva," dodal Michalík.

Neoprávnene získané peniaze obvinená štvorica použila podľa polície na vlastný prospech. Údajných podvodníkov vyšetrovali na slobode.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu