Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Podvod s pozemkami za milión pred súdom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BANSKÁ BYSTRICA – Pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s bývalým riaditeľom Regionálneho odboru Slovenského pozemkového fondu (SPF) v Banskej Bystrici. Prokurátor žaloval 50-ročného Dušana C. za podvod pri reštitúciách so škodou viac ako milión eur.

Podľa obžaloby riaditeľ v máji 2005 vypracoval zmluvu o bezodplatnom prevode vlastníckeho práva k pozemkom v mestských častiach Banskej Bystrice Šalková a Radvaň medzi SPF a dvoma reštituentmi z Komárna. V dokumente však použil neadekvátne nízku cenu prevádzaných nehnuteľností, pričom nezabezpečil ich ocenenie znaleckým posudkom a neakceptoval ani pripomienky vlastných zamestnancov.

Zmluvu s takýmito nedostatočnými podkladmi predložil na podpis generálnemu riaditeľovi SPF. Tým ho uviedol do omylu a Slovenskej republike spôsobil škodu viac ako jeden milión eur. Exriaditeľ vyhlásil, že je nevinný a ide o pomstu bývalej podriadenej zamestnankyne. Tá na súde uviedla, že písala predmetnú zmluvu a obžalovaný exriaditeľ jej obsah diktoval.

Nebola spokojná s cenou šesť korún za meter štvorcový náhradných pozemkov, pretože v tom čase znalcom stanovená cena bola 117 korún za meter štvorcový pri stavebných pozemkoch. Na problém potom zamestnankyňa upozornila generálne riaditeľstvo SPF. Podľa nej na riaditeľa vtedy niekto vyvíjal nátlak, ale ten to poprel.

Proces s Dušanom C. pokračuje v stredu výsluchom ďalších svedkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu