Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prezidenti sa zhodli, dobré vzťahy, dôležití partneri

Dmitrij Medvedev a Ivan Gašparovič
Dmitrij Medvedev a Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Dvojdňová návšteva ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva na Slovensku potvrdila dobré vzťahy medzi oboma krajinami. Medvedev sa so slovenskou hlavou štátu Ivanom Gašparovičom zhodli na tom, že Bratislava a Moskva sú dôležitými partnermi.

Účasť sovietskych vojakov na oslobodení Bratislavy a okolia pred 65 rokmi si pripomenuli prezidenti položením vencov k pamätníku na Slavíne, kde je pochovaných takmer 7000 padlých vojakov Červenej armády.

"Rusko je prirodzený a strategický partner Slovenskej republiky, a som presvedčený, že aj EÚ," povedal Gašparovič. "Slovensko je náš privilegovaný partner," vyhlásil zasa Medvedev. Gašparovič po spoločnom rokovaní so svojim partnerom dodal, že Slovensko podporuje zrušenie víz pre občanov Ruska pri cestách do Európskej únie. Kremeľ už dlhodobo žiada o bezvízový režim s EÚ, Brusel to však donedávna odmietal. Neskôr svoj postoj zmiernil, o zrušení víz by sa vraj podľa niektorých politikov mohlo rozhodnúť už tento rok.

V Bratislave dnes podpísali za účasti Medvedeva a Gašparoviča viacero zmlúv. Z nich vyplýva, že popradská Tatravagónka vyrobí v spolupráci s Ruskými železnicami dve tisícky krytých nákladných vagónov a stovky plošinových vozňov. Najväčší výrobca elektriny Slovenské elektrárne si zasa zabezpečili kontrakt na dodávky ruského paliva pre dva budované bloky atómovej elektrárne v Mochovciach. Z memoranda o spolupráci, ktoré uzavreli zástupcovia kysuckej textilky I.Tran. a Ruských železničných dráh zas vyplýva, že textilka dodá počas tohto a nasledujúceho roka 210.000 kusov termooblečenia pre ruských železničiarov. Hodnota kontraktu dosiahne 5,3 milióna eur.

Slovensko s Ruskom podpísalo aj niekoľko medzivládnych zmlúv, ktoré sa týkajú napríklad spolupráce vo vojenskej oblasti, boji proti obchodovaniu s omamnými látkami či úprave postupu pri vrátení nelegálnych migrantov. Jedna z dohôd, Dohoda o vzájomnej ochrane práv na výsledky duševnej činnosti, podľa denníka Pravda zvýhodní ruských výrobcov vojenskej techniky, pretože slovenské firmy vraj budú na všetky modernizácie ruskej techniky potrebovať súhlas z Ruska. Ministerstvo obrany to však odmietlo.

Hlavy štátov prijali aj spoločné vyhlásenie, v ktorom si uctili obete druhej svetovej vojny. Vo vyhlásení však podľa očakávania nespomenuli okupáciu vtedajšieho Československa z roku 1968 vojskami Varšavskej zmluvy. "Slovenskú republiku a Ruskú federáciu spájajú spoločné spomienky na obete vojny a spoločný boj proti silám, ktoré ju rozpútali. Aj naďalej budú robiť všetko preto, aby nedošlo k oživeniu starých alebo vzniku nových foriem nacionalistických ideológií a nevraživostí a taktiež snaha bagatelizovať vinu nacistov a ich stúpencov," píše sa vo vyhlásení.

Medvedev prišiel na Slovensko v čase, keď si Bratislava pripomína 65. výročie svojho oslobodenia. Pri tejto príležitosti Gašparovič a Medvedev udelili štátne vyznamenania trom slovenským a trom ruským vojnovým veteránom. Obaja prezidenti položili aj vence k pomníku na Slavíne, kde sú pochovaní sovietski vojaci, ktorí padli počas osloboditeľských bojov. Spomienka prilákala asi stovku ľudí, inak návšteva ruskej hlavy štátu verejnosť príliš nezaujala. Viac ako prítomnosť samotného štátnika trápili Bratislavčanov dopravné obmedzenia. V uliciach boli stovky policajtov, na Medvedevovu bezpečnosť dohliadali aj ostreľovači a nad mestom krúžil vrtuľník.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu