Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovensko podpísalo s Ruskom viacero zmlúv o spolupráci

Ivan Gašparovič a Dmitrij Medvedev
Ivan Gašparovič a Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko dnes s Ruskom podpísalo niekoľko zmlúv, ktoré sa týkajú napríklad spolupráce vo vojenskej oblasti, boji proti obchodovaniu s omamnými látkami či úprave postupu pri vrátení nelegálnych migrantov. Dohody podpísali zástupcovia oboch štátov pri príležitosti návštevy ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva na Slovensku.

Dohoda o vzájomnej ochrane práv na výsledky duševnej činnosti podľa denníka Pravda zvýhodní ruských výrobcov vojenskej techniky, pretože slovenské firmy vraj budú na všetky modernizácie ruskej techniky potrebovať súhlas z Ruska. Ministerstvo obrany to však odmietlo.

"Dohoda sa vzťahuje na práva chránené právnym poriadkom štátu, ktorému patria. Táto ochrana spočíva aj v tom, že s nimi nemôže druhý subjekt svojvoľne disponovať," povedal hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela.

"Ak niektorá zo zmluvných strán alebo jej oprávnená organizácia prijme rozhodnutie o modernizácii produkcie na vojenské účely; aj pre tretie štáty, (...) ich použitie musí odsúhlasiť druhá zmluvná strana a jej oprávnená organizácia," uvádza jeden z článkov zmluvy, ktorú slovenská vláda odobrila ešte minulý týždeň. Podľa Pravdy to znamená výhodnejšie postavenie ruskej strany, pričom ďalšie štáty na podobné ustanovenie v dohodách s Moskvou údajne nepristúpili.

"Dohoda nezakladá žiadne obmedzenia, keďže okrem zmluvných strán nezakladá práva alebo povinnosti fyzickým alebo právnickým osobám," reagoval Gemela. "Identický text, aj napriek niektorým medializovaným tvrdeniam, má vo svojej dohode s Ruskou federáciou z 27. apríla 2007 zahrnutý aj Česká republika," dodal. Ďalšie zmluvy s ruskými partnermi podpísal minister vnútra Robert Kaliňák. Jedna upraví spoluprácu v boji proti nedovolenému obchodovaniu s omamnými látkami.

"Zahŕňa napríklad výmenu informácií a pracovných skúseností, poskytovanie materiálno-technickej a konzultačnej pomoci," povedala Lucia Garajová z kancelárie ministra vnútra. Ďalšou dohodou je protokol o vykonávaní readmisnej dohody medzi Európskou úniou a Ruskom, ktorá platí od júna 2007. Z protokolu vyplýva určenie hraničných priechodov na účely prijatia nelegálnych migrantov. Upraví tiež postup oboch štátov pri vypočutí osoby, ktorá sa má vrátiť na územie štátu, z ktorého prišla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu