Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na dni otvorených dverí MZV sa riešili problémy ľudí a futbal

Ministerstvo zahraničných vecí
Ministerstvo zahraničných vecí

BRATISLAVA - Závažné diplomatické témy ustúpili dnes na ministerstve zahraničných vecí osobnejším problémom ľudí. Počas dňa otvorených dverí chceli napríklad od šéfa úradu Miroslava Lajčáka rady, ako vysporiadať svoje majetkovo-príbuzenské vzťahy so zahraničím.

Eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi, ktorého nedávno pri takzvanom "grilovaní" europoslanci obsypali otázkami, sa tentoraz ušlo niekoľko rád od ľudí. Patrilo medzi ne napríklad odporúčanie na ochranu pamiatok na Gemeri.

"Jedna pani ma veľmi emociálne presviedčala, že všetci spolu sa musíme viac starať o to, aby tie krásne miesta a pamiatky (...) tam aj zostali," poznamenal. Na dni otvorených dverí sa hovorilo aj o blížiacich sa futbalových majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike (JAR), kam v júni prvýkrát pocestujú slovenskí futbalisti.

Minister Lajčák, ktorý vraj za mladi chytal v bránke, dnes symbolicky s trénerom reprezentácie Vladimírom Weissom strelil prvý gól. Lajčák sa taktiež pokúsil vyvrátiť úvahy o tom, že JAR je nebezpečná, keďže jej veľké mestá sú známe vysokou kriminalitou.

"Netreba to nafukovať, je to seriózna krajina, vedia, že toto je ohromná príležitosť sa prezentovať," tvrdil minister. Honorárny konzul Slovenska v Južnej Afrike Milan Lopašovský však s úsmevom varoval, že niektoré riziká na turistov číhať predsa len môžu.

"Je to najnebezpečnejšia krajina na svete, lebo je tam asi 30.000 levov, najväčší počet bielych žralokov," žartoval. Dospelých návštevníkov tiež zaujímala budova ministerstva, kde kedysi sídlil ústredný komunistický výbor, ale aj vedľajší Palugyayov palác.

"Gróf Palugyay bol prvý, kto začal s výrobou sektu na princípe šampanského mimo Francúzska," tvrdil jeden z návštevníkov o niekdajšom známom vinárovi, po ktorom má stavba svoje meno. Deti zase zaujalo vládne pancierové vozidlo.

Bez odozvy neostali ani speváci ako Martin Chodúr, Kristina či herci ako Peter Sklár s Ivanom Adamcom, ktorí sa starali o zábavný program.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu