Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čarnogurský daroval jedinú posmrtnú masku Andreja Hlinku

Originál, ktorý exminister zdedil po otcovi, vystavia v rodnom dome kňaza. Zobraziť galériu (3)
Originál, ktorý exminister zdedil po otcovi, vystavia v rodnom dome kňaza.

ČERNOVÁ/RUŽOMBEROK - Mesto Ružomberok získalo originálnu posmrtnú masku Andreja Hlinku. Mestu ju daroval bývalý minister spravodlivosti a niekdajší šéf KDH Ján Čarnogurský. Odliatok Hlinkovej tváre je jediný originál, ktorý existuje a Čarnogurský ho zdedil po svojom otcovi.

Posmrtnú masku umiestnia v rodnom dome Andreja Hlinku v Černovej. "V jeho priestorch sú už viaceré predmety, ktoré kňaz používal," povedal zástupca primátora Ružomberka Vladimír Lajčiak. Odliatok tváre je v súčasnosti v trezore mestského úradu a podľa Lajčiaka ho do konca júna v černovskom dome vystavia.

"Keďže mesto je správcom Múzea Andreja Hlinku, myslím si, že je v správnych rukách. Maska sa ku mne dostala po smrti môjho otca, ktorý ju mal vo vlastníctve," povedal Ján Čarnogurský.

Mesto chce získať do Hlinkovho múzea ešte niektoré ďalšie predmety, ktoré kňaz používal. "Vieme aj o niektorých ľuďoch, ktorí vlastnia veci A. Hlinku. Určite s nimi budeme o nich rozprávať. Je nám jasné, že niektorí ich nebudú chcieť darovať a budeme musieť niečo zaplatiť," poznamenal zástupca primátora. Zbierku chcú skompletizovať do roku 2007, keď si pripomenú sté výročie černovskej tragédie. Vtedy černovskí rodáci bránili kostol, ktorý mal vysvätiť maďarský biskup. Viacerí ľudia tam zahynuli guľkami žandárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu