Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Za predaj pokazených potravín vyššie pokuty od mája

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obchodníkom by mali za predaj pokazených potravín od mája hroziť vyššie pokuty. Vláda dnes odobrila návrh na sprísnenie zákona o potravinách a chce, aby ho parlament posúdil v zrýchlenom konaní.

Sankcie by sa mali zvýšiť po tom, čo potravinoví inšpektori nedávno zistili pri kontrolách v najväčších obchodných reťazcoch nehygienické skladovanie potravín či prebaľovanie mäsa po záruke.

Pokiaľ zmenu zákona schvália poslanci, najvyššia pokuta, ktorá bude hroziť obchodníkom pri prvom porušení zákona, stúpne zo súčasných zhruba 330.000 eur na 500.000 eur. V prípade opakovaného potvrdenia nedostatkov v priebehu jedného roka sa sankcia bude môcť zvýšiť na dva milióny eur z doterajších približne 1,7 milióna eur. V posledných rokoch však kontrolóri tak vysoké pokuty údajne neudeľovali, najvyšší postih dosiahol okolo 33.000 eur.

"Tá výška pokuty má vyslovene výchovný cieľ, aby si rozmyslel ten obchodný systém, či mu stojí za to, robiť takýmto spôsobom podvody," uviedol minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan (nominant ĽS-HZDS).

Novela by mala upraviť aj predaj nebaleného pečiva, obchodníci budú tiež musieť informovať o zložení krájaných potravín na viditeľnom mieste v ich blízkosti. Sprísnia sa podmienky takzvaného ambulantného predaja. "Problém nám robí najmä predaj mäsa z Poľska, ktorý častokrát nespĺňa náležitosti hygienické, ťažko sa kontroluje a nemala tam dostatočné kompetencie naša veterinárna a potravinová správa," dodal Chovan.

Parlament pravdepodobne normu prerokuje na prebiehajúcej schôdzi, ktorá je podľa programu posledným pracovným zasadnutím Národnej rady pred júnovými parlamentnými voľbami.

Počas februárových kontrol v obchodných reťazcoch inšpektori odhalili viaceré vážne nedostatky. Obchody v noci údajne prebaľovali mäso po skončení dátumu spotreby alebo ho grilovali a následne predávali. Nedostatky vykázali vraj aj rôzne sklady, manipulačné a chladiarenské priestory či rampy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu