Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vláda chce sprísniť pokuty za pokazené potraviny

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Za predaj pokazených potravín budú hroziť zrejme výrazne vyššie pokuty. Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Návrh na zvýšenie pokút ministerstvo pôdohospodárstva predloží na stredajšie rokovanie vlády potom, čo potravinoví inšpektori nedávno našli pri kontrolách v najväčších obchodných reťazcoch nehygienické skladovanie potravín či prebaľovanie mäsa po záruke.

"Pristúpime k drastickému zvýšeniu sankcií," vyhlásil Fico. Pokuty by sa mali podľa neho zvýšiť už od apríla minimálne o 100 percent. V súčasnosti je najvyššia pokuta, ktorú môžu obchodníci dostať napríklad za predaj skazených alebo zdraviu škodlivých potravín, zhruba 330 tisíc eur.

Vláda by súčasne mala požiadať parlament, aby normu prerokoval na marcovej schôdzi, ktorá je podľa programu posledným pracovným zasadnutím Národnej rady pred júnovými parlamentnými voľbami.

Počas februárových kontrol v obchodných reťazcoch inšpektori odhalili viaceré vážne nedostatky. Obchody v noci údajne prebaľovali mäso po skončení dátumu spotreby alebo ho grilovali a následne predávali. Nedostatky vykázali vraj aj rôzne príručné sklady, manipulačné a chladiarenské priestory či rampy. Špecializované tímy potravinového dozoru a hygieny údajne našli v niektorých prevádzkach aj poletujúce vtáctvo.

Súčasný kabinet prijal už v minulosti viacero zmien zákonov, ktoré majú údajne obmedziť silu obchodných reťazcov. Parlament bude tiež rozhodovať o poslaneckom návrhu, ktorý má osobitne a účinnejšie chrániť dodávateľov potravín pred neférovými podmienkami, za ktorých sú vraj nútení uzatvárať kontrakty s obchodníkmi. V prípade, že normu odobria poslanci, obchodné reťazce nebudú môcť napríklad vyžadovať od dodávateľov potravinárskych výrobkov viaceré poplatky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu