Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zahraničnými Slovákmi chceli byť aj cudzinci s falošnými dokladmi

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Falošné doklady sa pokúsili v minulosti niektorí cudzinci využiť nielen pri získavaní slovenského občianstva, ale aj pri snahe dostať štatút zahraničného Slováka.

Vyplýva to z informácií, ktoré dnes poskytol úrad podpredsedu vlády Dušana Čaploviča. Žiadatelia sa podľa jeho predstaviteľov pokúsili využiť nepravé dokumenty asi v päťdesiatke prípadov, celkovo získalo štatút zahraničného Slováka zatiaľ takmer 3800 ľudí. Osvedčenia sa udeľujú od roku 2006.

Širšiu pozornosť nedávno vyvolal prípad údajného šéfa balkánskej drogovej mafie Darka Šariča, ktorý podľa ministerstva vnútra využil falošné doklady pri získaní slovenského občianstva. Podnikateľský pár z Ruska sa zase podľa televízie Joj dostal sporným spôsobom k povoleniu na trvalý pobyt na Slovensku. Dvojica vraj ministerstvu vnútra predložila odporúčanie štátnej investičnej agentúry SARIO, hoci samotná agentúra mala v archíve listinu, kde odporúčanie odmieta vydať.

O štatút zahraničného Slováka majú podľa Čaplovičovho hovorcu Michala Kaliňáka najväčší záujem ľudia zo Srbska, Ukrajiny a Rumunska. Jeho vlastník sa môže napríklad na Slovensku zamestnať bez pracovného povolenia a v prípade dlhodobého pobytu v krajine môže časom získať aj občianstvo.

Slovensko sa koncom roka 2007 stalo členom schengenského priestoru, čo umožňuje jeho občanom jednoduchší pohyb medzi viacerými krajinami Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu