Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Azerbajdžanca Mkrtyčeva odsúdili na štyri roky

Ašot Mkrtyčev
Ašot Mkrtyčev

PREŠOV – Mediálne známeho Azerbajdžanca Ašota Mkrtyčeva odsúdil na hlavnom pojednávaní Okresný súd v Prešove za vydieranie a marenie spravodlivosti na štyri roky nepodmienečne so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia.

Vydieranou osobou bol údajne svedok, v tomto prípade išlo o chránenú osobu. Proti rozsudku sa hneď na mieste odvolal odsúdený aj jeho obhajca. Prokurátor si ponechal lehotu na rozmyslenie. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, o odvolaní bude rozhodovať Krajský súd v Prešove. Informoval o tom hovorca súdov v Prešove Michal Drimák.

Azerbajdžanec Ašot M. už bol odsúdený na 20 rokov za vraždu podnikateľa Františka Galandu. Ani tento rozsudok ešte nie je právoplatný. Nebyť tohto nového procesu, mohol byť od augusta 2008 na slobode. Vražda Galandu sa dostala na súd v decembri 2006, objednávateľom bol údajne Ašot M. Podľa obžaloby malo ísť o likvidáciu konkurencie, lebo obidvaja obchodovali so zbraňami. Okresný súd v Prešove 24. apríla 2007 prvýkrát odsúdil Ašota M. na výnimočný trest 20 rokov. Ten sa odvolal a Krajský súd v Prešove v januári 2008 z dôvodu procesného pochybenia zrušil pôvodné rozhodnutie. Prípad vrátil na prvostupňový súd a nariadil opätovné vypočutie niektorých svedkov.

Nové pojednávanie sa začalo 17. júna 2008. O dva dni neskôr pred súdom vypovedal ako svedok vyšetrovateľ, ktorého mal pri odchode zo súdnej miestnosti obžalovaný Ašot M. gestom a slovným vyhrážaním vydierať. Dňa 22. augusta Ašotovi M. uplynula súdna väzba, kedy ho prepustili na slobodu. Len čo prekročil brány väznice, vzápätí ho vyšetrovateľ obvinil z marenia spravodlivosti a útoku na verejného činiteľa a opätovne ho zadržal. Obžalovaný Ašot M. ostal vo väzbe a 12. decembra 2008 Okresný súd v Prešove potvrdil pôvodný rozsudok a odsúdil ho na 20 rokov. Obžalovaný sa okamžite odvolal a rozsudok doteraz nie je právoplatný.

Galandu zavraždili 19. augusta 2002 vo vchode jeho domu v Snine dvadsiatimi ranami zo samopalu Škorpion, ktorý vrah zanechal na mieste činu a posypal korením. Vyšetrovateľom ani súdu sa nepodarilo vypátrať, kto vraždil. O život Galandu sa sninské podsvetie pokúšalo viackrát. Streľbou do auta i nastražením výbušniny pod jeho vozidlo. Spolu s Ašotom M. boli súdení aj ďalší traja jeho údajní komplici. Jedným z obhajcov Ašota M. bol Vladimír Mitro, bývalý riaditeľ SIS.

Azerbajdžanec Ašot M. prišiel na Slovensko v roku 1995, kedy požiadal o dlhodobý pobyt. O štyri roky neskôr získal sobášom slovenské občianstvo, trvalý pobyt mal v Bratislave, ale zdržiaval sa prevažne v Snine. Ašot M. bol už v roku 2002 stíhaný ako hlava organizovanej zločineckej skupiny za rozsiahle daňové podvody. Ašot M. založil firmu Verus s.r.o. , ktorá napriek jeho zločineckej minulosti v apríli 2004 získala licenciu na obchodovanie s vojenským materiálom. Neskôr mu povolenie neobnovili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu