Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Inšpektor SOI si pýtal úplatok 66 eur, dostal 3 roky! 

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA 24. februára (SITA) – Na tri roky odňatia slobody nepodmienečne odsúdil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici bývalého inšpektora Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) Alexandra D. (49) z okresu Humenné.

Uznal ho za vinného zo zločinu prijímania úplatku v súbehu so zneužitím právomoci verejného činiteľa, pretože si od kontrolovaného subjektu vypýtal úplatok 66,39 € (dvetisíc korún).

Inšpektorovi tiež uložil peňažný trest dvesto eur a štvorročný zákaz činnosti vykonávať zamestnanie spojené s výkonom verejného činiteľa. Alexander D. podľa prokurátora zneužil postavenie inšpektora SOI tým, že si v septembri 2008 od vedúcej zmeny v jednej prešovskej reštaurácii vypýtal a zobral úplatok 66,39 € (dvetisíc korún).

Bol to benefit za to, že do záznamu z kontroly neuvedie, že pri kontrolnom nákupe nedostal potvrdenie z registračnej pokladne. Pôvodne inšpektor uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry dohodu o vine a treste.

V októbri minulého roku však pred sudcom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici odmietol dohodu, pretože mal ísť do väzenia na 40 mesiacov. Vyhlásil, že radšej sa podrobí hlavnému pojednávaniu, od ktorého očakáva nižší trest.

Na hlavnom pojednávaní sa inšpektor ku skutku priznal a súd jeho vyhlásenie o vine prijal. Preto sa dokazovanie viedlo iba k otázke trestu. Trestný zákon za branie úplatku a zneužitie právomoci verejného činiteľa stanovuje sadzbu na päť až dvanásť rokov odňatia slobody.

Vzhľadom na okolnosti prípadu a rodinné pomery páchateľa súd inšpektorovi mimoriadne znížil trest pod hranicu trestnej sadzby. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor i obžalovaný sa vyjadria v zákonnej lehote.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu