Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Košický policajt pýtal úplatok, dostal 5 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Na päť rokov odňatia slobody nepodmienečne odsúdil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici bývalého dopravného policajta, 30-ročného podpráporčíka Martina K. z Košíc.

Uznal ho za vinného v rozsahu obžaloby špeciálneho prokurátora, že si vyžiadal úplatok 165 eur (päťtisíc korún), čím spáchal zločin prijímania úplatku v súbehu so zneužitím právomoci verejného činiteľa.

Policajt ako člen hliadky Okresného dopravného inšpektorátu v Košiciach vo februári 2007 kontroloval na alkohol 42-ročného vodiča Juraja S. Ten priznal, že pred jazdou vypil pivo a navrhol, aby „sa nejako dohodli“. Podpráporčík od neho pýtal najprv dvesto eur (šesťtisíc korún) a neskôr 165 eur (päťtisíc korún). Pretože vodič nemal pri sebe peniaze, policajt mu odobral vodičský preukaz a vyžiadal si číslo telefónu, že mu oznámi, kam a kedy má doniesť peniaze. K odovzdaniu peňazí nakoniec nedošlo, expolicajta zadržali príslušníci Inšpekcie Ministerstva vnútra.

Expolicajt tvrdil, že je nevinný a vodič Juraj ako korunný svedok je nevierohodný. Predseda senátu poukázal na to, že policajt si nielen vyžiadal úplatok, ale zadržanie vodičského preukazu nikomu neoznámil, ani neurobil o tom úradný záznam. Podľa súdu ak by nechcel úplatok, mal dokonca 36 hodín na to, aby Jurajovi S. zadržaný doklad vrátil.

Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor, ktorý navrhoval pre expolicajta trest sedem rokov nepodmienečne, sa vyjadrí v zákonnej lehote. Obžalovaný sa odvolal hneď po vyhlásení verdiktu.

Martinovi K., ktorý sa obhajoval sám, hrozil trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov. Súd mu uložil trest na dolnej hranici trestnej sadzby, pretože poľahčujúce i priťažujúce okolnosti boli v rovnováhe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu