Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Banky chcú vyplatiť všetkých klientov SkyEurope

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Väčšina klientov skrachovanej leteckej spoločnosti SkyEurope, ktorí za prepadnuté letenky zaplatili debetnou alebo platobnou kartou, dostala už vraj svoje peniaze naspäť.

Tri významné finančné domy - Tatra Banka, VÚB a Slovenská sporiteľňa, plánujú uspokojiť zostávajúcich žiadateľov do polovice marca. Tatra banka dostala na lety, ktoré sa už po krachu nízkonákladových aeroliniek nestihli uskutočniť, spolu 1524 reklamácií.

Z nich zatiaľ nevybavila posledných sedem. Celková požadovaná suma dosahovala vyše 341.000 eur. "Posledné rozpracované reklamácie, ktoré klienti podali až dodatočne, riešime v štandardných časových lehotách a reklamačné konanie ukončíme v najbližších dňoch," uviedol hovorca banky Boris Gandel.

Najväčší slovenský peňažný ústav, Slovenská sporiteľňa, vyplatila 960 klientom finančnú náhradu v hodnote takmer 190.000 eur. Reklamácie zostávajúcich 110 zákazníkov bude banka podľa jej hovorcu Štefana Frimmera riešiť približne do polovice marca.

Ide pritom o posledných asi 20.000 eur. V rovnakom období vraj dostane späť peniaze aj posledných deväť zákazníkov VÚB banky. Dohromady banka doteraz vrátila 1268 klientom spolu viac ako 176.000 eur.

 Banky však neuspokojili všetkých poškodených pasažierov zaniknutých aeroliniek, pretože nie každý mal na to nárok. Niektorí totiž zaplatili za letenky v hotovosti, alebo ich kúpili inde ako priamo u prepravcu.

Celkovo tri najväčšie banky zamietli približne 200 žiadostí o vrátenie peňazí. Nové reklamácie je možné naďalej podávať, žiadosť treba banke poslať najneskôr do 120 dní odo dňa plánovaného odletu.

Peňažné ústavy predpokladajú, že v nasledujúcich týždňoch už nepôjde o viac ako len o pár kusov leteniek. Problémy SkyEurope Airlines, ktoré zápasili so stratami už od svojho vzniku v roku 2001, sa prehĺbili minulý rok.

V lete spoločnosť prestala lietať a stovky cestujúcich ostali v rôznych častiach Európy. Pre návrat domov si museli hľadať iného prepravcu. Na majetok spoločnosti neskôr vyhlásil súd konkurz, v závere minulého roka ho však zrušil.

 Majetok firmy totiž nepostačoval ani na úhradu nákladov konkurzu či platy zamestnancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu