Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Akreditačná komisia odobrila vznik dvoch VŠ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Akreditačná komisia, ktorá hodnotí kvalitu vysokoškolského štúdia, vlani po niekoľkých rokoch súhlasila so vznikom dvoch súkromných vysokých škôl.

Jeden návrh na zriadenie umeleckej vysokej školy zamietla. Informoval o tom predseda akreditačnej komisie Ľubor Fišera. Zriadenie nových škôl ešte musí odobriť vláda. Viaceré existujúce školy pritom bojujú s nedostatkom profesorov a docentov, mnohé z nich preto museli ukončiť štúdium niektorých programov.

Komisia zložená z 21 vysokoškolských učiteľov a odborníkov dostala vlani tri žiadosti o vydanie súhlasu na zriadenie vysokej školy; dvom z nich vyhovela. Ak kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ich vznik odobrí, v budúcnosti by mohli na Slovensku vzniknúť dve vysoké školy - Hudobná a umelecká akadémie Jána Albrechta - Banská Štiavnica orientovaná na hudobnú teóriu, interpretáciu a tvorbu a Unicentrum - Medzinárodná vysoká škola so sídlom v Bratislave zameraná na kúpeľníctvo a hotelierstvo.

"V prípade druhej školy sme súhlasili len so vznikom jednej fakulty cestovného ruchu so sídlom v Piešťanoch," povedal Fišera. Ďalšia fakulta manažmentu a podnikania podľa neho nedosahovala úroveň vysokoškolského štúdia. Na Slovensku v súčasnosti pôsobia tri umelecké vysoké školy - Vysoká škola múzických umení (VŠMU) v Bratislave, Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave a Akadémia umení v Banskej Bystrici; dizajn či výtvarné umenie možno študovať aj na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach.

Mimovládna Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) v tradičnom hodnotení kvality vysokoškolského štúdia označila zloženie vyučujúcich na umeleckých fakultách za dobré, ocenila tiež "na slovenské pomery vysoký podiel zahraničných študentov". Naopak odborníci i ARRA dlhodobo kritizujú nízku kvalitu ekonomického vzdelávania a vedy na slovenských vysokých školách oproti okolitým krajinám.

Akreditačná komisia, ktorá je poradným orgánom vlády, v minulom roku nesúhlasila so vznikom Vysokej školy filmovej tvorby a multimédií so sídlom v Bratislave. Zatiaľ čo študijný program animovaná tvorba a multimédiá vyhovel požiadavkám, program grafický dizajn komisia zamietla.

Ministerstvo školstva eviduje dve desiatky verejných, tri štátne a desať súkromných vysokých škôl. Vznik súkromnej vysokej školy naposledy odobrila vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS), ktorá v júni 2006 vydala súhlas na zriadenie Vysokej školy bezpečnostného manažérstva v Košiciach a Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu