Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na univerzite v Trenčíne porušovali zákon, tvrdí kontrola

Trenčianska univerzita
Trenčianska univerzita

BRATISLAVA 18. januára (SITA) - Pri celoživotnom vzdelávaní na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka (TnUAD) viacnásobne porušili zákon o vysokých školách ako aj študijný poriadok školy, platný v rokoch 2002 až 2008.

Zo správy Odboru kontroly Ministerstva školstva SR k prvej časti previerky, z ktorej to vyplýva. Odbor ju spracoval k 12. januáru 2010 vzhľadom "na požiadavky vedenia Ministerstva školstva SR neodkladne ukončiť preverovanie študentov v súvislosti s procesom celoživotného vzdelávania".

Podľa protokolu sa Fakulta sociálno-ekonomických vzťahov TnUAD podieľala ako garant na projekte štvorsemestrálneho inovačného štúdia Verejná správa a manažment. Akademický senát fakulty porušil zákon, keď 16. júna 2003 schválil kritériá, podľa ktorých bolo možné postúpiť z externého inovačného štúdia na bakalársky stupeň študijného odboru Verejná správa. Umožnilo to prijatie absolventov celoživotného vzdelávania do tretieho ročníka päťročného inžinierskeho štúdia, čo je v rozpore so zákonom.

Tým, že študenti absolvovali neprimerane veľa skúšok a zápočtov za jeden akademický rok, bol porušený Študijný poriadok TnUAD. "Absolvovanie tak veľkého počtu skúšok a splnenie všetkých študijných povinností (ku ktorým patria účasť na konzultáciách, zápis na skúšku, zápis do ďalšieho - vyššieho roku štúdia), považuje kontrolná skupina za nereálne vzhľadom na skutočnosť, že takmer všetci študenti boli zamestnaní v trvalom pracovnom pomere a popri štúdiu si plnili aj pracovné povinnosti," konštatuje ďalej Odbor kontroly MŠ SR.

Prezenčné listiny všetkých kontrolovaných študentov, ktoré dokumentujú účasť na konzultáciách a ich zápisy na skúšky, Trenčianska univerzita nepredložila. Podľa kontrolného tímu nepreukázala ani zápisy všetkých absolvovaných predmetov študentmi, teda splnenie študijných povinností v zmysle Študijného poriadku TnUAD.

Ministerstvo školstva kontrolovalo štúdium 123 absolventov inžinierskeho štúdia Fakulty sociálno-ekonomických vzťahov z rokov 2007 až 2009 a tiež 140 absolventov bakalárskeho štúdia z roku 2009. Kontrolný tím oboznámil vedenie Trenčianskej univerzity s čiastkovým protokolom k výsledku previerky ešte v polovici decembra minulého roku. Následné námietky rektora Mečára uznala komisia za neopodstatnené, po čom Mečár vzniesol ďalšie pripomienky. Rezort sa chcel s rektorom stretnúť 12. januára o 10:00 na odbore kontroly Ministerstva školstva SR v Bratislave a námietky i výsledky prvej kontroly prerokovať. "V tomto termíne prerokovania čiastkového protokolu sa rektor TnUAD nedostavil, ani nijakým spôsobom neoznámil dôvody svojej neúčasti," tvrdí rezort s tým, že Mečár týmto konaním porušil zákon.

K 12. januáru 2010 uzavrelo ministerstvo len časť previerky, kontrolná skupina v súčasnosti spracúva ďalšie zistenia. Koncom budúceho, respektíve začiatkom ďalšieho týždňa predloží rezort súhrnný protokol rektorovi Mečárovi na oboznámenie a vyjadrenie. "Pokiaľ podá námietky, kontrolná skupina sa s nimi bude musieť zaoberať," uvádza odbor kontroly MŠ SR.

Minister školstva Ján Mikolaj sa chce k zisteniam i ďalšiemu postupu vyjadriť na utorňajšej tlačovej besede. Rezort sa stále jednoznačne nevyjadril k odvolaniu rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Miroslava Mečára, ani k zápisnici zo zasadnutia Akademického senátu, ktorý to navrhol. Mečár legálnosť rozhodnutia senátu spochybnil. Dnes sa senát neúspešne pokúsil zvoliť zastupujúceho rektora, no nebol uznášaniaschopný. Kandidátmi boli prorektor Ivan Kneppo a exminister školstva Peter Ponický.

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka čelí viacerým škandálom. Denník Pravda upozornil, že tam neštandardne rýchlo získali diplomy deti dekana Daniela Bánociho i členka Akademického senátu Drahomíra Janíková. Rezort už v škole pozastavil prijímanie do prvého ročníka na bakalársky stupeň študijného programu ľudské zdroje a personálny manažment. Zároveň podal podnet prokurátorovi, aby prešetril pochybné vydávanie diplomov.

Univerzitou otriasla aj kauza neziskovky, ktorá vyberala peniaze od študentov. Externisti z mimotrenčianskych pobočiek v Prievidzi, Novej Bani a Nových Zámkoch platili neziskovej organizácii celoživotného vzdelávania, aj keď bolo v tom čase školné zakázané. Peniaze sa však stratili. V orgánoch pochybnej neziskovky pôsobil istý čas aj rektor Mečár. Ministerstvo kritizovalo, že poslucháči nastúpili na celoživotné vzdelávanie, ktoré je považované za nadstavbu po strednej škole a univerzita ich neskôr preradila rovno do tretieho ročníka na riadne vysokoškolské štúdium.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu