Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vláda zvažuje výstavbu dvoch mostov ponad Ipeľ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Medzi Slovenskom a Maďarskom možno pribudnú dva nové mosty ponad rieku Ipeľ. Jeden z nich by mal spojiť slovenskú Chľabu a Ipolydamásd v Maďarsku, druhý Pastovce na Slovensku s maďarskou obcou Vámosmikola. Vyplýva to z dnes zverejnených návrhov zmlúv s Maďarskom, ktorými by sa v nasledujúcom období mala zaoberať vláda.

Každý z mostov by mal mať dĺžku približne 97 metrov. Zatiaľ nie je celkom jasné, kedy by sa mohla výstavba rozbehnúť ani koľko bude stáť. Finančnú pomoc pri výstavbe by však mohla poskytnúť aj Európska únia.

Na rieke Ipeľ bolo ešte pred druhou svetovou vojnou približne 47 mostov, dnes ich stojí len niekoľko. Ľudia pri ceste do Maďarska tak musia neraz robiť i niekoľkokilometrové obchádzky. Ipeľ tvorí slovensko-maďarskú hranicu na dĺžke približne 120 kilometrov.

Výstavbu mostov ponad Ipeľ a Dunaj medzi Slovenskom a Maďarskom, ktoré majú dlhodobo napäté vzťahy, vlani kritizoval šéf vládnej SNS Ján Slota. "Mosty cez Ipeľ a Dunaj treba menej stavať. Je ich už toľko, že by maďarská armáda potom, keby vstupovala na južné Slovensko, ani nepotrebovala nejaké pontóny, lebo tých mostov by mala až-až," poznamenal politik známy viacerými protimaďarskými výrokmi.

Ďalším politikom naopak výstavba mostov cez Ipeľ slúži ako nástroj uvoľňovania napätia vo vzťahoch medzi Slovenskom a Maďarskom. Ministri zahraničných vecí Miroslav Lajčák a Péter Balázs vlani v novembri spoločne položili základný kameň ďalšieho mosta cez Ipeľ medzi obcou Rároš v okrese Lučenec a obcou Rárospuszta na maďarskej strane. Slovensko a Maďarsko sa dohodli i na výstavbe mosta pri obci Peťov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu