Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Opitý Slovák v Anglicku: Zabil dvoch ľudí, zmrzačil dieťa

Štefan Stanko (24)
Štefan Stanko (24)

BRATISLAVA/MADISTON – Popíjal celé popoludnie a večer, aby si potom sadol za volant a zabil dvoch ľudí a zmrzačil 12-ročné dievčatko. Z miesta havárie navyše ušiel a spočiatku tvrdil, že mu auto ukradli.

Súd v anglickom Madistone ešte koncom januára poslal na 10 rokov do väzenia Slováka Štefana Stanka (24), ktorý opitý za volantom zrazil a usmrtil Denise Headovú (49) a Briana Mooda (67) a Rosie Brownovej (12) spôsobil zranenia s trvalým poškodením mozgu. Dievčatko je po zrážke stále v kóme. K tragickej havárii došlo v septembri minulého roku v Ashforde. O prípade informuje portál bbc.co.uk.

K havárii malo dôjsť po tom, čo Stanko popíjal aj so svojím švagrom Martinom Petrom (29). Ten dokonca odmietol odísť so Stankom, nakoľko si myslel, že je „príliš opitý.“ Jeden z priateľov dokonca schoval kľúče od auta, Stanko ich však našiel a s autom odišiel.

Stanko po havárii pôvodne tvrdil, že mu auto ukradli. Neskôr sa však priznal, že sedel za volantom. Tvrdil však, že si na nič nepamätá.

Polícia v Kente uvádza na svojej stránke aj ďalšie podrobnosti okolo havárie. Stanko priznal, že v priebehu dňa pil whiskey s kolou a brandy. So svojím Nissanom Primera vybehol na chodník, kde narazil do skupiny ľudí. Jeden zo svedkov vypovedal, že auto po náraze nakrátko zastavilo na červenú na semafore, na čo pokračovalo v jazde. Denise Headová bola na mieste mŕtva, Brian Moon zomrel po prevoze do nemocnice, ďalšie osoby utreli ľahké zranenia. Rosie Brownová je s poškodeným mozgom v kóme v londýnskej nemocnici.

Policajti našli Stanka s poškodeným autom asi po 15 minútach. Pôvodne policajtom tvrdil, že auto mu ukradli po tom, čo nechal kľúče v zapaľovaní. Neskôr však pripustil, že šoféroval a tvrdil, že z havárie si nič nepamätá. „Musel som to byť ja,“ cituje Stankové slová stránka polície. Ako tvrdil, pamätá si moment, ako sedel v aute s vystrelenými airbagmi a cítil síru, po čom sa vrátil do domu, kde trávil s priateľmi večer a rozprával sa so svojim švagrom skôr, ako ho zatkla polícia.

„Vy, vašim konaním, ste spôsobili masaker,“ cituje portál bbc.co.uk sudcu Jeremyho Golda. „Ukázali ste zjavnú ľahostajnosť k bezpečnosti chodcov a ostatných účastníkov cestnej premávky tým, že ste jazdili na aute v stave opitosti."

„Žiadny trest, akokoľvek dlhý, nám nikdy nevráti to, čo sme stratili,“ uviedli v spoločnom vyhlásení obe postihnuté rodiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu