Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mečiar a Slota odignorovali rozpravu o pôvode majetku

Vladimír Mečiar, Ján Slota
Vladimír Mečiar, Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lídri vládnych strán ĽS-HZDS a SNS Vladimír Mečiar a Ján Slota sa nezúčastnili prerokúvania vládneho návrhu zákona o preukazovaní pôvodu majetku a s ním súvisiacej novely ústavy v parlamente. Obaja v minulosti čelili podozreniam, že majetok, ktorý užívajú, výrazne presahuje ich oficiálne príjmy.

Návrhy v pléne predstavil predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico. Zdôraznil, že na prijatie účinného zákona sa musia spojiť sily koaličných aj opozičných strán. Na prijatie ústavného zákona je potrebných 90 hlasov, ktorými koalícia nedisponuje, naviac dve menšie vládne strany deklarovali, že novelu nepodporia.

Opozícia nepovažuje snahu premiéra prijať zákon o preukazovaní pôvodu majetku za úprimnú. Preto podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislava Janiša premiér vyčkával s predložením zákona na predvolebné obdobie. Fica uistil, že poslanci z jeho klubu oba návrhy podporia.

“My sa toho zákona nebojíme,“ zdôraznil. Neúprimnosť Fica zaviesť prísne pravidlá pre postihovanie nelegálne nadobudnutého majetku dokumentuje podľa podpredsedu KDH Daniela Lipšica stredajšie hlasovanie o podobných zákonoch z jeho vlastnej dielne. Lipšic sa nazdáva, že premiér dosiaľ naťahoval čas. Pripomenul, že vypracovaním nového zákona po rozhodnutí Ústavného súdu SR poveril ministra spravodlivosti reprezentujúceho ĽS-HZDS.

Podľa Lipšica je tiež neštandardné, aby sa premiér radil s predsedníčkou Ústavného súdu SR Ivettou Macejkovou o tom, ako má parlament pri prijímaní zákona postupovať. Premiér podporu zákona zo strany opozície víta a pripúšťa isté korekcie návrhov v druhom čítaní. O dvojici právnych noriem sa bude v prvom čítaní hlasovať dnes o 17:00. Podľa návrhov by osobám alebo firmám hrozilo prepadnutie nelegálneho nadobudnutého majetku v prospech štátu.

Finančná polícia bude podávať návrh prokurátorovi na začatie konania o podozrivom majetku, ktorý bude presahovať preukázateľné príjmy o 1 500-násobok minimálnej mzdy, čo je asi 450-tisíc eur. Novelizácia ústavy by mala zabezpečiť, že ústavný súd nebude môcť obmedziť alebo zrušiť účinnosť zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu