Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kamionisti blokujú cesty, policajti ich pokutujú!

Blokáda ciest pri Banskej Bystrici Zobraziť galériu (3)
Blokáda ciest pri Banskej Bystrici (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nákladní dopravcovia nespokojní s elektronickým mýtom spustili ráno čiastočnú blokádu ciest pri Banskej Bystrici, Ružomberku a Prešove. Zatarasiť cestu sa snažia hlavne kamiónom, autá a autobusy naopak nechávajú prejsť.

Potvrdili to krajskí koordinátori protestu z vznikajúcej Únie autodopravcov Slovenska. Polícia už podľa jedného z nich udeľovala kamionistom pokuty. V Bratislave a Košiciach sa protest zatiaľ nerozbehol. Pri Ružomberku sa na hlavnom ťahu smerom do Liptovského Mikuláša na cestu ráno postavilo asi 30 vozidiel.

"Púšťajú sa osobné autá, autobusy," povedal koordinátor akcie v Žiline, ktorý nechcel byť menovaný. Polícia sa podľa neho vodičom vyhráža. "Berú vodičské preukazy, dávajú nezmyselné pokuty 50 eur za to, že autá vrčia na cestách," dodal.

Hovorca policajného prezídia Martin Korch povedal, že polícia bude bez výnimky pokutovať vodičov, ktorí porušia predpisy. "Každý, kto poruší zákon, bude riešený," uviedol. Počas predchádzajúceho protestu začiatkom januára bola polícia k nespokojným vodičom kamiónom ústretová a sankcie im zväčša neudeľovala.

Pri Banskej Bystrici vozidlá podľa tamojšieho koordinátora Slavomíra Lampera zdržiavajú premávku pri vjazde do mesta na ceste z Brezna. Nákladné vozidlá stoja aj medzi Prešovom a Kapušanmi, tam polícia zatiaľ vraj s kamionistami konflikty nemala. "Kamióny sa snažíme blokovať, nedarí sa to na sto percent," povedal  prešovský koordinátor akcie.

Naopak v Bratislave a Košiciach, v ktorých Únia autodopravcov Slovenska predpokladala najostrejší štrajk, sa zatiaľ nič nedeje. Na parkovisku pri Rožňavskej ceste v Bratislave sa zatiaľ zišlo len zopár kamiónov, ďalší sú podľa bratislavského koordinátora, ktorý nechcel byť menovaný, na ceste do Bratislavy.

"Zatiaľ je nás málo, ale schádzame sa," povedala košická koordinátorka akcie Anna Ondrušová. Začiatok protestu narušilo na východe Slovenska počasie, kamióny podľa nej uviazli v snehu.

"Schádzame sa pri mestskom obchvate, dopoludnia by sme mali byť v plnom počte," dodala. Dopravcovia žiadajú zníženie počtu spoplatnených úsekov ciest prvej triedy. Dopravu obmedzovali aj v prvej polovici januára, pričom vládu prinútili k ústupkom, okrem iného sa znížila spotrebná daň na naftu. Elektronické mýto Slovensko zaviedlo od začiatku roka, platiť za prejazd po diaľniciach, rýchlostných cestách a vybraných úsekoch vozoviek prvej triedy musia autá nad 3,5 tony a autobusy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu