Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Bugár a Sulík oznámia, na čom sa dohodli

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Predsedovia mimoparlamentných strán Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík a Most-Híd Béla Bugár by mali v utorok oznámiť, či pôjdu do parlamentných volieb spoločne alebo samostatne.

Pri rozhodovaní budú vychádzať aj zo záverov prieskumu agentúry MVK. Tá okrem iného zisťovala, ako voliči vnímajú možné spojenie oboch subjektov. Sulík, ktorého strana prieskum zadala i platila, odmietol, že by sa celý ďalší politický život riadil iba marketingovými prieskumami verejnej mienky.

"Snažili sme sa zistiť, ako vnímajú voliči SaS spojenie s Mostom a ako vnímajú voliči Mostu koalíciu s nami," povedal novinárom Sulík. Zároveň zdôraznil, že sa do veľkej miery riadi intuíciou a výsledky prieskumu so straníkmi zohľadnili, ale nerozhodujú sa iba na jeho základe.

Výsledky ďalšieho prieskumu agentúry MVK, podľa ktorého by SaS v januári volilo 9,2 percenta voličov, Sulíka "mimoriadne" potešili, keďže strana robí všetko preto, aby uspela v parlamentných voľbách a prekročila päťpercentnú hranicu. Naopak, na základe týchto čísel si ani náhodou nenárokuje hypotetický post lídra prípadnej koalície.

Dosiahnuté preferencie SaS prekvapili aj podpredsedu strany Most-Híd Zsolta Simona. "Pre nás je podstatné, aby sme oslovili svojich vlastných voličov. A je pre mňa potešujúce, že z mesiaca na mesiac naše preferencie tiež rastú. Nerastú nejakou extrémnou rýchlosťou, ale rastú, sme nad päť percent," zhodnotil.

Predvolebná koalícia medzi stranami Most-Híd a SaS stráca podľa sociológa Pavla Haulíka zmysel. "Pokiaľ najbližší prieskum potvrdí trend, koalícia medzi nimi stráca zmysel, päť percent majú šancu získať samostatne," povedal dnes Haulík. Zároveň pripomenul, že predvolebné koalície v minulosti nepriniesli synergiu. "Riziko nedosiahnuť hranicu zvoliteľnosti sa značne zmenšuje, aj keď nie je vylúčené," uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu