Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Mladík z Bidoviec vraždil nožmi aj vidličkou, dostal 13 rokov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Krajský súd v Košiciach dnes právoplatne potvrdil trest 13 rokov väzenia pre Rastislava H. (25) z Bidoviec za vraždu dôchodcu.

Zamietol pritom odvolanie obžalovaného aj prokurátora proti rozsudku Okresného súdu Košice I z októbra 2009. Podľa odvolacieho súdu okresný súd podrobne vyhodnotil všetky dostupné dôkazy a rozhodol správne. „Plne sa s jeho rozsudkom stotožňujeme,“ povedala predsedníčka senátu krajského súdu.

Podľa rozsudku mladík vo februári 2008 spôsobil 67-ročnému mužovi v jeho byte na Petzvalovej ulici v Košiciach 37 rán viacerými kuchynskými nožmi i vidličkou a nakoniec mu rozbil hlavu drevenou guľou. Okresný súd dospel k záveru, že príčinou konfliktu bol sexuálne motivovaný návrh dôchodcu, ale neprijal verziu obhajoby o tom, že Rastislav H. sa pred dôchodcom bránil. Odmietol aj návrh obhajoby, aby bol skutok kvalifikovaný nie ako vražda, ale ako zabitie s tým, že obžalovaný nemal v úmysle spôsobiť poškodenému smrť. Súd mladému mužovi uložil aj ambulantné ochranné protialkoholické liečenie a ochranný dohľad v trvaní troch rokov.

Rastislav H. dostal mimoriadne znížený trest, teda pod dolnú hranicu trestnej sadzby. Súd to odôvodnil najmä tým, že konal v afekte a ťažkom psychickom rozpoložení, čo potvrdili znalci z psychológie a psychiatrie. Prihliadol aj na to, že konflikt čiastočne vyvolal dôchodca. „Je mi veľmi ľúto, čo sa stalo,“ povedal dnes pred rozhodnutím krajského súdu Rastislav H. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu