Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenskí záchranári odletia na Haiti až v sobotu

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenský tím odletí na Haiti až v sobotu. Pôvodne mali z bratislavského letiska M. R. Štefánika do Paríža odletieť už dnes večer a z Paríža letia špeciálom francúzskej armády.

Práve Francúzi odlet zmenili pre preťaženosť letiska v Haiti a aj v Dominikánskej republike. Informovala o tom Lucia Garajová z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra.

Špeciálny záchranársky tím pošle na zemetrasením zničené Haiti Ministerstvo vnútra SR v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí SR. Tím bude pozostávať zo šestnástich skúsených záchranárov, prioritne zameraných na dezinfekciu a prípadné vyslobodzovanie tiel spod ruín. Bratislavská Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety do postihnutej krajiny v utorok vyslala dva trojčlenné lekárske tímy, ktoré so sebou nesú asi 400 kg liekov. Tímy majú pôsobiť asi dva kilometre od pozemku zrútených častí nemocnice v hlavnom meste.

Ostrovný štát v Karibiku zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdom 7,3 minulý týždeň v noci z utorka na stredu. Hlavné mesto Port-au-Prince je úplne zničené, vládne tam panika a k chaotickej situácii prispieva aj prerušenie telekomunikačných spojení. Zemetrasenie si podľa oficiálnych informácií vyžiadalo 75-tisíc mŕtvych. Nové zemetrasenie postihlo Haiti dnes ráno, obete nehlásili.

Značnú časť z obetí, ktoré zomreli, tvoria deti, mnoho ďalších je zranených a v šoku po strate domova a najbližších členov rodiny. V štáte Haiti je znivočená infraštruktúra, vrátane zdrojov vody a sanitácie spolu s nedostatkom jedla a lekárskej starostlivosti. Nedostatok mechanizmov neumožňuje vyťahovať zasypaných ľudí, zrútili sa trojposchodové nemocnice a prízemné budovy ostatných zdravotníckych zariadení neprijímajú pacientov pre nedostatok kapacít.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu