Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po týždni vytiahli z trosiek 15-dňové dievčatko

Medzinárodné záchranárske tímy vytiahli zo sutín najmenej 121 ľudí
Medzinárodné záchranárske tímy vytiahli zo sutín najmenej 121 ľudí

PORT-AU-PRINCE - Najmenej 121 ľudí vytiahli medzinárodné záchranárske tímy zo sutín v hlavnom haitskom meste Port-au-Prince od ničivého zemetrasenia z 12. januára. V stredu o tom informovala hovorkyňa Organizácie OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci Elisabeth Byrsová a dodala, že "ide o zázrak". OSN v utorok hovorila o 90 zachránených.

Záchranári vytiahli v utorok, sedem dní po zemetrasení, z trosiek len 15-dňové živé dievčatko. Malá Elisabeth, ktorá vyviazla bez zranení, tak prežila v sutinách bez vody a jedla polovicu svojho života. Záchranári našli dieťa v jeho postieľke, kam ho matka uložila v deň katastrofy. Jeho matka Michelene Joassaintová (22) zemetrasenie tiež prežila a momentálne sa nachádza v jednom z provizórnych táborov. "Je to milosť božia," reagovala na oznámenie, že našli jej malú dcérku, ktorá už je u svojej mami.

V utorok sa podarilo nájsť aj ďalšie dve ženy (25 a 70). Obe prežili bez zranení. Ich zázračné prežitie dáva nádej, že sa v troskách podarí nájsť aj ďalšie živé osoby, aj keď šanca po piatich dňoch neustále klesá.

Haitský premiér Jean-Max Bellerive informoval, že doteraz sa našlo celkovo 72 tisíc tiel obetí zemetrasenia. 70 tisíc už pochovali do spoločných hrobov, väčšinou bez predchádzajúcej identifikácie. Odhaduje sa, že nešťastie si vyžiada až 200 tisíc obetí, keďže mnoho tiel je ešte v sutinách a ďalšie stovky zranených denne umierajú pretože sa im neodstáva lekárskej pomoci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu