Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po týždni vytiahli zo sutín spievajúcu starenku

Zachránená starenka na nosidlách
Zachránená starenka na nosidlách

PORT-AU-PRINCE - Spod sutín zrúteného kostola v haitskej metropole Port-au-Prince sa v utorok záchranárom podarilo vytiahnuť ženu (70). Starenka, ktorá pod troskami prežila bez dvoch hodín celý týždeň, si podľa záchranárov začala hneď po vyslobodení veselo spievať, a pokračovala v tom aj keď ju na nosidlách prenášali do sanitky.

"Nemohli sme tomu uveriť. Hneď po tom, čo ju vytiahli, začala spievať. Všetci začali tlieskať, smiať sa a plakať," hovorí britská humanitárna pracovníčka Sarah Wilsonová.

Pri ničivom zemetrasení, ktoré minulý týždeň zasiahlo Port-au-Prince a jeho okolie, zahynulo podľa posledných údajov najmenej 75 tisíc ľudí. Úrady však varujú, že obetí môže byť nakoniec aj 200 tisíc.

Úrad pre civilnú obranu zverejnil naliehavú žiadosť o dodávky stanov, prikrývok, pitnej vody, potravy a liekov, keďže zemetrasenie zrovnalo so zemou hlavné mesto Port-au-Prince a okolie. Polovica všetkých budov v oblasti je zničená.

Karibské Haiti zasiahlo minulý týždeň v utorok zemetrasenie s magnitúdom 7,3, pričom otrasy prakticky zrovnali so zemou metropolu Port-au-Prince. Silné záchvevy postihli asi tri milióny ľudí, čo je tretina obyvateľov štátu Haiti. Tisíce obyvateľov, ktorí zemetrasenie prežili, teraz nocujú v ruinách rozpadnutých budov či na uliciach medzi mŕtvolami, ktoré nemá kto odvážať. Ľudia nemajú pitnú vodu, lieky a základné potraviny, čo môže viesť k nárastu počtu obetí. V krajine panuje chaos, objavili sa aj prípady násilia a rabovania. Mnohí obyvatelia hlavné mesto v panike opúšťajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu