Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šefčovič na výbore prešiel, bude eurokomisárom

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič

BRUSEL - Ústavný výbor Európskeho parlamentu odporučil slovenského komisára Maroša Šefčoviča na post podpredsedu Európskej komisie. Informovala o tom TA3.

Kandidátov na posty komisárov Európskej komisie vypočúvali v utorok podvečer. Šefčovič ašpiroval na post podpredsedu Európskej komisie, zodpovedného za medziinštitucionálne vzťahy a administratívne záležitosti.

V novej EK pod vedením jej predsedu Josého Manuela Barrosa by mal byť Šefčovič jedným zo siedmich podpredsedov, zatiaľ krátkodobo obsadil post eurokomisára pre vzdelávanie po Jánovi Figeľovi. Šefčovič čelil otázkam v súvislosti s jeho údajnými protirómskymi výrokmi z minulosti.

Vysvetlenie žiadala najsilnejšia frakcia europarlamentu Európska ľudová strana. Maďarský europoslanec József Szájer zverejnil požiadavku, aby Šefčovič vysvetlil výrok namierený proti Rómom, ktorý údajne povedal pred piatimi rokmi na jednej z bruselských konferencií.

Šefčovič vtedy pôsobil ako veľvyslanec Slovenska pri Európskej únii. Rómov údajne obvinil zo zneužívania slovenského sociálneho systému. Ministerstvo zahraničných vecí obvinenia voči slovenskému eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi odmieta. Dnes sa za neho postavila aj vláda na čele s Robertom Ficom.

Vypočúvanie sa začalo minulý týždeň v bruselskom sídle Európskeho parlamentu, tento týždeň v pondelok a dnes sa ukončia pohovory s poslednými kandidátmi v Štrasburgu. Poslanci Európskeho parlamentu, ktorí vypočujú všetkých kandidátov do eurokomisie, nemôžu odmietnuť jednotlivých kandidátov, môžu však odmietnuť komisiu ako celok.

V tom prípade by musel Barroso nájsť nových kandidátov prinajmenšom na posty, ktorých pôvodné obsadenie spôsobilo kontroverzie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu