Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nikdy som nemal protirómske postoje, tvrdil Šefčovič

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič

BRATISLAVA - Slovenský kandidát do Európskej komisie Maroš Šefčovič musel v pondelok v rámci vypočúvania na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu odpovedať aj na svoje dávnejšie výroky o Rómoch. Viacerí europoslanci sa zaujímali o jeho výrok, že Rómovia zneužívajú slovenský sociálny systém.

Šefčovič ho predniesol v roku 2005 na konferencii v Bruseli, kde vtedy pôsobil ako veľvyslanec Slovenska pri Európskej únii. Šefčovič europoslancom odvetil, že jeho výrok o Rómoch bol vytrhnutý z kontextu, no ak sa ním niekoho dotkol, je mu to ľúto. Pripomenul, že v minulosti spolupracoval s rómskymi mimovládnymi organizáciami.

"Prosím, aby ste prikladali tejto práci rovnakú váhu, akú prikladáte výroku, ktorý som povedal pred piatimi rokmi, ktorý pozostáva zo šiestich slov a je jednoznačne vytrhnutý z kontextu," cituje slovenského kandidáta internetová stránka Európskeho parlamentu. "Nechcel som sa tým nikoho dotknúť. Ak som sa tým niekoho dotkol, naozaj to ľutujem," povedal slovenský kandidát na funkcie podpredsedu Európskej komisie a komisára pre administratívu a inštitucionálne vzťahy.

Na výrok o Rómoch sa Šefčoviča pýtal španielsky poslanec z frakcie Európskej ľudovej strany (EPP/ED) Ínigo Méndez De Vigo. Následná otázka maďarského europoslanca Józsefa Szajera, prečo s ospravedlnením sa za svoj výrok o Rómoch čakal päť rokov, sa Šefčoviča dotkla:

"Ak sa ma snažíte označiť za protirómskeho politika, uráža ma to," reagoval. Šefčovič tvrdí, že nikdy nemal protirómske postoje. Na pondelňajšom vypočúvaní sa europoslanci pýtali Šefčoviča aj na ďalšie otázky vrátane zavádzania Lisabonskej zmluvy do praxe, plánovanej zmeny európskych volieb, či kontroly lobistov. K otázke, či má byť sídlo Európskeho parlamentu naďalej na dvoch miestach, v Štrasburgu aj Bruseli, a či netreba v tejto súvislosti upraviť Lisabonskú zmluvu, sa Šefčovič vyjadriť odmietol.

Odôvodnil to tým, že ako dezignovaný člen Európskej komisie, ktorá je "tútorom" zmluvy, nechce vyjadrovať svoj osobný názor na túto otázku. Deväťdňový maratón vypočúvania kandidátov na jednotlivé posty v novej Európskej komisii europoslancami sa skončí v utorok.

Poslanci Európskeho parlamentu, ktorí každému kandidátovi venujú zhruba tri hodiny, nemôžu odmietnuť jednotlivých kandidátov, môžu však odmietnuť komisiu ako celok. V tom prípade by musel predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktoré poslanci už potvrdili na druhé funkčné obdobie, nájsť nových kandidátov prinajmenšom na posty, ktorých pôvodné obsadenie spôsobilo kontroverzie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu