Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mikolaj potvrdil akreditáciu Žilinskej univerzite

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Žilinská univerzita, kde prednáša aj minister školstva Ján Mikolaj, už má jeho súhlas na začlenenie medzi univerzitné vysoké školy. Priradí sa tak k elitnej šestke vysokých škôl na Slovensku, ktorú už Mikolaj odobril. Akreditačná komisia odporučila prehodnotiť zaradenie univerzity v komplexnej akreditácii po tom, čo škola splnila kritérium týkajúce sa počtu študentov.

Podľa tlačového odboru rezortu si rektor školy Ján Bujňák prevezme potvrdzujúci dekrét od Mikolaja v piatok počas zasadnutia akademickej obce Žilinskej univerzity v Žiline. Status univerzity by mal podľa Akreditačnej komisie zostať aj Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, ktorá tiež splnila kritérium mať maximálne 20 študentov na jedného pedagóga s vyššou akademickou hodnosťou ako PhD. Či Mikolaj potvrdí aj jej začlenenie, však ministerstvo zatiaľ nehovorí.

Komisia plánovala minulý týždeň prehodnotiť aj komplexnú akreditáciu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, Ekonomickej univerzity v Bratislave a Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Tie síce doručili podklady ministrovi, k Akreditačnej komisii sa však ešte nedostali. „Tieto tri vysoké školy sme mali v prvom čítaní, k tým nám ešte ministerstvo školstva nedodalo údaje ku kritériu KZU-6, stále ich preverujú,“ povedal predseda komisie Ľubor Fišera. O nich komisia rozhodne pravdepodobne vo februári. Pôvodne na univerzitu ašpirovala aj súkromná Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, ktorej akreditácia je stále otvorená.

Fišera povedal, že škola nespĺňa minimálne dve kritériá, čo vylučuje jej zaradenie medzi univerzity. Kontrola na škole vraj potvrdila, že tam viacerí pedagógovia nepracovali na celý úväzok. Akreditačná komisia hodnotila 27 vysokých škôl. Ministrovi Jánovi Mikolajovi najprv odporučila ponechať medzi univerzitami šesť zo 17. Ešte začiatkom roka odsúhlasil Mikolaj zaradenie Univerzity veterinárskeho lekárstva v Košiciach medzi univerzitné školy. Následne sa medzi elitu zaradili aj Univerzita Komenského v Bratislave, Technická univerzita vo Zvolene, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Technická univerzita v Košiciach.

Do kategórie odborných vysokých škôl komisia predbežne zaradila Vysokú školu ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave. Zvyšné ohodnotila komisia ako vysoké školy bez začlenenia. Všetky školy zostávajú v pôvodnom postavení ešte rok, za ktorý majú odstrániť svoje nedostatky. Po tejto lehote Akreditačná komisia opätovne prehodnotí ich výsledky a odporučí ministrovi ich zaradenie.

Akreditácia šiestich súkromných škôl sa začne v budúcom roku. Voči kritériám komplexnej akreditácie vzniesla protest Generálna prokuratúra SR, ktorá namietala ich nezákonnosť. Kritizovala najmä ich retroaktivitu. Účinné totiž boli od januára 2008, no pritom sa podľa nich hodnotil výkon vysokej školy v rokoch 2002 až 2007. Vláda napokon protest prokuratúry na základe Mikolajovho odporúčania zamietla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu