Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na hraniciach uviazli kvôli mýtu stovky kamiónov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/JABLUNKOV - Zavedenie elektronického mýta dnes skomplikovalo nákladnú cestnú dopravu na niektorých hraničných priechodoch s Českom a Maďarskom.

Kamióny na českej a maďarskej strane čakali v kolónach na registráciu i niekoľko hodín, na Slovensku sa potom situácia upokojila. Vyplýva to z vyjadrení českej polície, prevádzkovateľa elektronického mýta SkyToll a Stella Centra, ktoré mapuje dopravu na slovenských cestách.

Mýtny systém pre nákladné autá, kamióny a autobusy na Slovensku spustili od začiatku roka, až dnes však prešiel prvou vážnou zaťažkávajúcou skúškou. Počas novoročného sviatku a uplynulého víkendu totiž jazdilo menej nákladných vozidiel než vo všedný deň.

Kolóna kamiónov sa vytvorila na česko-slovenskom hraničnom priechode Mosty u Jablunkova-Svrčinovec. Najmä vodičom poľských vozidiel totiž chýbalo zariadenie na počítanie prejazdených kilometrov. Kamióny preto odstavili na českej strane hranice a pre zariadenie si museli dôjsť na Slovensko. Odbavenie jedného vozidla sa tak podľa polície natiahlo i na 40 minút.

Naopak na frekventovanom diaľničnom ťahu D2 medzi Brnom a Bratislavou sa kolóny nevytvárali. Problémy nezaznamenali ani v Hodoníne, ktorý susedí so slovenským Holíčom.

Na bratislavskom hraničnom priechode s Maďarskom v Rajke čakali kamióny na registráciu od dvoch do troch hodín. "Do dnešného dňa najväčší počet je práve v Rajke, je tam nejakých 50 dopravcov, ktorí sú ale vybavovaní priebežne a plynule," tvrdil riaditeľ spoločnosti SkyToll Matej Okáli.

Vodiči kamiónov, ktorých oslovila v Rajke, sa však sťažovali na zdĺhavé prepisovanie údajov o platiteľoch mýta do počítačov, mnohí si nevedeli rady s anglickými formulármi. Podľa Okáliho sú tlačivá v šiestich jazykoch, okrem okolitých krajín aj v angličtine a ruštine. "Proces trvá medzi šiestimi až desiatimi minútami, ak však príde prepravca, ktorý nemá pripravené doklady, má otázky, samozrejme ten proces sa môže naťahovať," dodal Okáli. Podľa neho sa však postupne čakacie doby skrátia.

Podľa pracovníkov Stella Centra na slovenských cestách závažnejšie problémy ohľadne mýtneho systému dnes nezaznamenali.

Malí a strední nákladní dopravcovia začali dnes na čerpacích staniciach s protestmi proti mýtnemu systému, ktorý platí od začiatku januára. Na desiatkach púmp zbierajú podpisy na petičné hárky a požadujú pozastavenie prevádzky mýta, zníženie spotrebnej dane na palivá, označenie všetkých spoplatnených úsekov dopravnými značkami a nižšiu daň z motorových vozidiel.

Prevádzkovateľ elektronického výberu mýta SkyToll oznámil, že vybral za prvé tri dni fungovania systému takmer 140.000 eur. Dopravcovia prešli po spoplatnených cestách vyše milióna kilometrov. SkyToll má v systéme zatiaľ zaregistrovaných vyše 64.000 vozidiel, ich počet by mal ešte pribúdať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu