Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Mýtny systém podľa dopravcov zlyhal, SkyToll to poprel

Protest autodopravcov
Protest autodopravcov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Elektronický mýtny systém podľa protestujúcich slovenských autodopravcov v prvé dva dni zlyhal, na čerpacích staniciach vraj tiež nie je dostatok palubných jednotiek.

Tvrdili to dnes zástupcovia novej Únie autodopravcov Slovenska, ktorí na pondelok ohlásili protesty proti mýtu. Prevádzkovateľ systému, spoločnosť SkyToll, akékoľvek problémy vylúčil. Slovensko v piatok spustilo elektronický mýtny systém, ktorý sa vzťahuje na vozidlá nad 3,5 tony.

"Vieme o tom, že prechádzalo cez Slovensko, tranzitovalo, 20 tureckých kamiónov, ktoré si chceli mýto kúpiť. (...). Od Trstenej nemohli nikde zohnať palubné jednotky. Údajne im spadol systém, potom ich nemohli registrovať," tlmočil výhrady dopravcov, ktorých stretli v Ružomberku, zástupca únie Rudolf Páleš. Dodal, že na jednej z púmp zas nemal zariadenie slúžiace na počítanie kilometrov prejazdených po spoplatnených úsekoch ani jeden kamión, vraj si palubné jednotky nemohli kúpiť.

"Jediná odstávka systému bola ešte dvanásť hodín pred spustením systému, počas ktorej sa noví prepravcovia nemohli do systému zaregistrovať, od polnoci 1. januára sme žiadne problémy nezaznamenali," povedala mediálna zástupkyňa spoločnosti SkyToll Lenka Lendacká. Dodala, že na všetkých trinástich pohraničných distribučných miestach je palubných jednotiek dostatok. Slovenskí autodopravcovia, ktorí kritizujú údajnú nepripravenosť mýtneho systému, plánujú v pondelok začať protestovať na benzínových pumpách, kde chcú rozbehnúť podpisovú petičnú akciu. Blokovať čerpacie stanice nebudú, pripustili však, že sa môže vyskytnúť mierne zdržanie pri tankovaní. Do protestu chcú zahrnúť viac ako stovku púmp po celom Slovensku.

Jednou z požiadaviek je aj zníženie spotrebnej dane z pohonných hmôt, ktoré sľuboval súčasný premiér Robert Fico (Smer-SD) v predvolebnej kampani pred parlamentnými voľbami v roku 2006. Medzi ďalšie patrí odloženie prevádzky mýta, označenie všetkých spoplatnených ciest značkami či zníženie dane z motorových vozidiel.

Mýto funguje od Nového roka, v prvý deň však bola premávka kamiónov pre štátny sviatok obmedzená. Bez obmedzení môžu jazdiť nákladné vozidlá po cestách až od piatku od desiatej večer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu