Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kamionisti začnú na pumpách protesty proti mýtu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Malí a strední nákladní dopravcovia dnes budú na benzínových pumpách protestovať proti novému systému elektronického mýta. Zástupcovia dopravcov plánujú do protestu zahrnúť viac ako stovku čerpacích staníc na celom Slovensku, kde budú spisovať petíciu.

Nespokojné firmy tvrdia, že výber mýta je nepripravený a priniesol im dodatočné náklady, ktoré môžu viesť k ich krachu. Slovensko zaviedlo elektronické mýto od Nového roka, vzťahuje sa na všetky vozidlá nad 3,5 tony. Platiť sa musí za jazdu po diaľniciach, rýchlostných cestách, ale aj vybraných úsekoch ciest prvej triedy.

Približne polovičnú zľavu majú autobusy. Dopravcovia združení v novej Únii autodopravcov Slovenska majú štyri hlavné požiadavky - presadzujú pozastavenie prevádzky mýta, zníženie spotrebnej dane na palivá, označenie všetkých spoplatnených úsekov dopravnými značkami a zníženie dane z motorových vozidiel.

O svojich požiadavkách kritici mýta v závere minulého roka diskutovali aj s ministrom dopravy Ľubomírom Vážnym (Smer-SD), ten ich však odmietol. Únia autodopravcov tiež tvrdila, že v prvé dni prevádzky mýtny systém nefungoval dobre - objavili sa výpadky systému a na niektorých miestach vraj nebolo dostať palubné jednotky.

Prevádzkovateľ mýta, spoločnosť SkyToll, naopak tvrdil, že sa problémy nevyskytli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu